Поредни дарителски прояви на академичното ръководство и Студентския съвет на СА

 Началото на новата 2013 година бе белязано с поредния дарителски жест от страна на академичното ръководство към учебни заведения, детски градини и спортен клуб в община Свищов: употребявани компютри и офис техника бяха предоставени на Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов, детските градини ОДЗ „Чиполино“ и ЦДГ „Радост“, както и на спортния клуб „Нове“. С изключителна благодарност към академичното ръководство, отправена чрез екипа, съдействал за организирането на тази кампания, ръководителите на одарените институции приеха предоставените им компютри и принтери: г-жа Веска Николова, директор на Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство изрази увереност, че предоставената техника рационално ще бъде използвана за образователни нужди в рамките на учебния процес и че учениците, които ще се обучават чрез дарените компютри, ще станат добри компютърни специалисти и ще продължат своето образование в Стопанска академия. С вълнение и задоволство своите дарения получиха г-жа Тодорова, директор на ЦДГ „Радост“, г-жа Боряна Цонова, директор на ОДЗ „Чиполино“ и г-жа Митка Кърчева, председател на спортен клуб „Нове“.

Преди броени дни Студентският съвет също финализира благотворителната кампания, организирана в навечерието на Коледа, като тази година тя бе насочена към Дома за деца в неравностойно положение в с. Садовец, общ. Долни Дъбник. В дома се отглеждат 24 деца на възраст от 7 до 14 години. Събраните вещи студентите предоставиха в социалното заведение по време на изпитната си сесия през месец януари 2013 г. Организаторите споделиха, че в акцията са се включили около 50 студенти, преподаватели, граждани и фирми от Свищов, Варна, Русе и Германия. Събрани са дрехи, обувки, спално бельо и завивки, хавлии, играчки, учебни пособия и канцеларски материали. Освен събраните вещи от първа необходимост, Студентски съвет подари на дома още и средства за лична хигиена и занимателни игри, закупени след предварителен разговор с ръководството на дома относно нуждите на децата. Средствата за закупените вещи са набавени от паричните награди, които трима членове на Студентски съвет получиха в навечерието на студентския празник през 2012 г. за активна студентска и обществено-полезна дейност и дариха за кампанията: Катерина Илиева – III курс, спец. „МИО”, Николай Василев – III курс, спец. „Статистика и иконометрия” и Станимира Христова – магистър по  „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”. С парична сума в акцията участва и четвъртокурсникът Ради Димитров, спец. „Счетоводство и контрол”, дарил част от наградата си за отличен успех през годините на следването. Със събраните средства са осигурени още лакомства и комплекти шапка и ръкавици за всяко дете от дома в село Садовец.

Организаторите на благотворителната кампания коментираха с особено вълнение и радост своевременното и съпричастно откликване на предприетата инициатива от страна на  студенти и граждани не само от общината, но и от други градове:  сред включилите се фирми са собствениците на малък свищовски  хотел, дарили основното количество спално бельо за децата. Представители на Студентския съвет организираха превоза на събраните дарения с транспорт, осигурен от Стопанска академия, за да  предадат на място и лично да връчат на всяко дете индивидуалните подаръци.

Подобен дарителски жест, отново от страна на академичното ръководство, бе направен и за възпитаниците на Социален учебно-професионален център „Св. Климент Охридски” - с. Овча Могила:  дарени са легла, дюшеци и  вълнени одеяла за дооборудване на общежитието към дома, превозени до СУПЦ с транспорт на академията и предадени на директора на центъра.