Поредни стъпки към успеха направиха свищовските студенти чрез обучение по проект на AIESEC

Проектът „Стъпка по стъпка ...  към успеха”, който се реализира в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от локалния офис на студентската организация AIESEC в Свищов, за пореден път даде възможност на младите хора да черпят опит от професионални трейнъри относно своето кариерно развитие. Проектът се провежда под мотото „Успехът е пътуване, не крайна точка. Направи още една крачка напред!”. Той се реализира за трета поредна година в свищовското висше училище, като обученията се провеждат от  успешно реализирали се в практиката бивши възпитаници на Стопанска академия и Алумни на студентската организация, както и професионални трейнерски компании.

Първата стъпка от проекта за настоящата учебна година бе обучение по ораторски умения и невербална комуникация, проведено от бивш възпитаник на Академията. Гост-лектор на второто обучение бе Павел Копчев, практикуващ в сферата на маркетинга и човешките ресурси, собственик на професионална трейнърска компания CareerStarters за кариерно консултиране.

Приветствие от името на ректора на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов и от името на академичното ръководство към организаторите, гост-лектора и към участниците във форума отправи зам.-ректорът проф. д-р Иван Върбанов. Той апелира към студентите да се възползват от предоставената им възможност и да усвоят  основните умения и практически техники от обучението, които наред със знанията, придобити в Свищовската Алма матер, ще им бъдат много полезни при кандидатстване за работа.

Обучението, което предизвика голям интерес от страна на студентите, бе по темите „Подготвяне на автобиография и мотивационно писмо” и „Интервю за работа”. Отчитайки факта, че присъстващите в аудиторията млади хора много добре знаят повечето неща за необходимите документи, Копчев ги предизвика под формата на дискусия да систематизират информацията и да се научат как да я използват. Говорейки за уменията и техниките при писане на автобиография, лекторът паралелно коментира и най-често допусканите грешки при подготовката на CV. Един от съветите, който даде за изготвянето на мотивационно писмо бе да не се използват шаблони от интернет, а да се пише лично за всяка една позиция.


Представяйки необходимите документи при кандидатстване за работа, Павел Копчев обърна внимание на студентите, че освен CV и мотивационно писмо, е добре да могат да представят още препоръки и портфолио при определени професии. В своята презентация лекторът даде ценни съвети на младите хора при явяване на интервю за работа и практически насоки за бъдещото им кариерно развитие.

Павел Копчев е партньор на AIESEC от няколко години на национално ниво по различни инициативи, но в Стопанска академия бе за първи път като гост-лектор по проекта „Стъпка по стъпка … към успеха”.