Посещение на студенти и докторанти в реална работна среда организира катедра „Аграрна икономика”

Изнесено обучение в реална работна среда организира катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” като планирано събитие в Научния календар на катедрата. Студенти в редовна форма на обучение от всички курсове на спец. „Аграрна икономика”, редовни докторанти и преподаватели към катедрата посетиха на 15.04.2022 г. ТП Държавно горско стопанство „Свищов”, териториално поделение на Северно централното държавно предприятие. Гостите от Свищовската академия бяха посрещнати от инж. Диляна Чоранова-Коева – директор на Държавното горско стопанство в града. На територията на общината са разположени два държавни горски разсадника с национално значение, намиращи се в с. Вардим с площ от 115 дка и 352 дка, където се проведе и практическото мероприятие.

Обиколката започна пред паметника на инж. Димитър Киров Първулов, който е един от строителите на горското стопанство след Освобождението. Инж. Чоранова запозна присъстващите със създаването на стопанството, което се намира в град Свищов, и обхваща всички землища в общината, като част от територията й попада и в Природен парк „Персина”. Стопанството заема общо 5037 хектара горски територии, което включва държавни и недържавни гори, а от 2014 г. стопанисва и общински гори. В Свищов инж. Първулов с ентусиазъм започва да прилага придобитите познания по лесовъдските науки и има амбициите да развива горско стопанство в България по отношение на подобряване културата по създаване, стопанисване и отглеждане на гората и залесяването. Инж. Чоранова сподели пред студентите малко известни факти, като това, че в град Свищов през 1881 г. е проведена първата акция за залесяване, а през 1890 г. е създаден и държавния горски разсадник в м. Кривулката край града.

След направеното изложение бяха посетени двата горски разсадника. На първия студентите научиха как се извършва вкореняване на резници в почвата, които до края на есента стават едногодишни фиданки с размери 2,5-3,5 м. Главната цел на стопанството е да станат основни производители на тополови фиданки и тополови резници или по-скоро на посадъчен материал в сферата на бързорастящите видове – тополи и върби. Голям интерес сред студентите предизвика вторият разсадник, където се намира единствената в България колекция от 220 вида тополи и 112 вида върби, която е събирана дълги години и се води като генбанката на България. Стопанството разполага с хладилна камера с регулируеми температура и влажност, с което се постигат оптимални условия за съхранението на резниците преди вкореняването им. Извършваните в разсадника операции в по-голямата си част са механизирани, като е разработена и система за капково напояване.

Директорът на Държавното горско стопанство поясни, че годишно могат да се произвеждат между 400-420 хиляди резника и около 90-95 хиляди тополови фиданки, 30-40 хил.фиданки от вардимски дъб и 30-40 хил. фиданки от бяла акация. Голяма част от ежегодното производство е използвано за залесяване в горските територии, собственост на стопанството, като част от произведения посадъчен материал се предоставя и на други стопанства, предимно в Северна България. Производственият процес е със затворен цикъл – отглеждане на маточен материал, производство и съхраняване на ризници, производство на едроразмерни тополови фиданки от най-ефективните за района култивари. Много добри резултати има и в производството на посадъчен материал от вардимски дъб и акация.

В своето заключение инж. Чоранова обърна внимание, че всяка година в първата седмица на месец април лесовъдите отбелязват своя професионален празник „Седмица на гората”, който в началото на 20 век се е наричал Празник на залесяването, защото едни от най-важните дейности на лесовъдите са възобновяването и възстановяването на горите. С представената информация инж. Чоранова предизвика любопитството на студентите относно актуалната тема за стопанисването и опазването на горите, и ги провокира да задават множество въпроси. В края на срещата всички се обединиха около идеята за възстановяване площта на горските територии, чрез залесяване с характерните за всеки район дървесни видове, озеленяване на съществуващи и създаване на нови паркови пространства, за да се съхранят климатичните дадености на страната. Проведеното изнесено обучение в реална работна среда катедра „Аграрна икономика” посвети на Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април, с посланието „Да бъдем отговорни към Земята, защото бъдещето е в нашите ръце…”.