Посланикът на Азербайджан гостува в Стопанска академия

Публична лекция на тема „25 години от установяването на дипломатическите отношения между Република Азербайджан и Република България” изнесе в Стопанска академия извънредният и пълномощен посланик на Азербайджан в страната ни Н. Пр. Наргиз Гурбанова – доктор на философските науки. Пред присъстващите на срещата студенти, преподаватели и служители, гост-лектора представи директорът на академичния център за международна дейност, доц. д-р Маруся Смокова. Тя припомни, че д-р Гурбанова е назначена за посланик на Азербайджан в България на 12 януари 2016 г.


Преди назначението си, Н. Пр. заема длъжността Директор на дирекция „Икономическо сътрудничество и развитие” на Министерство на външните работи на Република Азербайджан с ресор „насърчаване на икономическия дневен ред на Азербайджан в чужбина, партньорство с глобални и регионални икономически организации, сътрудничество с ЕС и укрепване на двустранните икономически връзки и регионалното икономическо сътрудничество“. В качеството си на заместник-шерпа, д-р Гурбанова допринася за първото по рода си участие на Азербайджан като страна-гост в работата на Г-20 в рамките на турското председателство през 2015 г. По време на своята кариера, д-р Гурбанова работи в Посолството на Азербайджан в Австрия (2004-2007) и в Посолството на Азербайджан в САЩ, където заема позицията на съветник, временно управляващ и заместник-ръководител на мисията (2010-2013).

Н. Пр. притежава докторска степен по философия от Виенския университет в Австрия (2009). Има бакалавърска и магистърска степен по международни отношения от Бакинския държавен университет в Азербайджан (1997), магистърска степен по международен мениджмънт от Западния университет в Баку, Азербайджан (1999). Изучавала е международен бизнес в Международното бизнес училище в Йоншьопинг, Щвеция (2000) и международно право в Университета в Ница, Франция (1997). Наградена е с юбилеен медал на Република Азербайджан – „Деветдесета годишнина от дипломатическата служба на Република Азербайджан (1919-2009)”.

Публичната лекция на посланика рамкира едно важно събитие в дипломатическите отношения между България и Азербайджан – 25 години от тяхното установяване. Д-р Гурбанова изрази удоволствие от гостуването си в Стопанска академия и сподели, че тази годишнина има сантиментална стойност и голямо значение за нейните сънародници. Връщайки се назад във времето, тя припомни, че преди 25 години страната им е била изправена пред много важни дилеми, част от които са били свързани с проблеми в икономиката, точно тогава се създават и добрите отношения с България, която подава ръка за подкрепа и сътрудничество. Посланикът сподели, че към настоящия момент Азербайджан има стабилна икономика и обърна внимание на международните инвестиции, които страната им прави. Говорейки за предстоящото през 2018 г. честване на 100 години от създаването на страната, гост-лекторът припомни и част от първите неща, с които се гордее Азербайджан.

Впечатлена от дарителския жест на Димитър Ценов за създаването на Стопанска академия, д-р Гурбанова разказа за азербайджанската фондация на името на Хейдар Алиев, сред дейностите на която е финансиране изграждането на паметници на културата в различни държави. По този повод тя заяви, че страната им е много толерантна към различните култури и припомни, че през миналата година фондацията е подпомогнала изграждането на паметник във Велико Търново.

Тема на лекцията предизвика интересна дискусия и гостът с удоволствие отговори на зададените въпроси от студенти и преподаватели.


Преди публичната лекция Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова проведе среща с ректора на Академията доц. д-р Иван Марчевски, по време на която бяха обсъдени международната дейност и партньорските взаимоотношения на Стопанска академия с висши училища в Азербайджан.