Поздравително слово на Ректора на Стопанска академия по повод 24-ти Май


   Скъпи колеги от академичната общност на нашата Алма матер, нека да ни е честит този най-съкровен български празник – денят на светите братя Кирил и Методий!
   Няма друг празник, който така да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни, както е 24 май –Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост! Нека пребъде във вековете!
   Днешният ден е изпълнен с толкова гордост и вълнение, със заслужено национално самочувствие, ден, в който осмисляме колко сме силни със своята древна и богата култура, която събира възхищението на всички европейски народи. Празникът е повод да осъзнаем, че днес българската култура, образование и наука имат своето ярко лице, имат своите силни послания, пресъздават най-вярно и най-точно автентичния образ на българската нация пред Европа и света.
   Велика е мисията на нашите просветители, учители, творци, учени, които нареждат с постиженията си българската нация в световната културна съкровищница. Като духовни наследници на колосалното дело на първоучителите, ние, българите, продължаваме да насищаме с положителна енергия този празник и въздаваме заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на нашата култура и наука.
   И нека отново традиционно силно и красиво да звучи българският всеучилищен химн “Върви, народе възродени...”! Нека 24 май бъде за всички ни не само празник, но и отворена врата към следващи достижения на духовността и просвещението!
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Доц. д-р Иван Марчевски,
Ректор на СА „Д. А. Ценов“ - Свищов