Практически обучения с възпитаници на специалност МИО в Троян


На 19 април 2019 година студенти и преподаватели от специалност „Международни икономически отношения“ при Стопанската академия и при Русенския университет „Ангел Кънчев“ посетиха производствената база на компанията „Калинел“ ЕООД и Туристическия информационен център в гр. Троян.

Собственикът и основател на „Калинел“ ЕООД г-н Марин Радевски посрещна лично своите гости и ги приветства с добре дошли в залата за експозиции на една от водещите компании в производството на домашен текстил в Европа и една от най-големите в страната. Под формата на семинар г-н Радевски разказа на студентите за историята на фирмата - за изминатия път от идеята и първия малък цех в съседно на Троян село, до основен доставчик на ИКЕА. В изложението си г-н Радевски разказа за конкретни случаи с възникнали кризисни ситуации, действията на компанията в казуси с проблемни доставки, за тактиките на убеждаване на клиенти, с процесите при увеличаване на асортимента и за териториалното разрастване чрез инвестиции зад граница. В изложението си г-н Радевски неколкократно призова студентите да пътуват повече - задължителна черта за всеки успешен търговец.

Своята дейност пред студентите представи и неговият търговски отдел, сред който е и Наталия Рогошева - бакалавър МИО в Свищов от випуск 2015. Наталия разказа за ползите от преподаваните в специалността дисциплини за по-бързото ѝ навлизане в работната среда - правилата „ИНКОТЕРМС“, техниките за водене на преговори и бизнес кореспонденция, клаузите при външнотърговски договори и др. В компанията работи млад и амбициозен екип, значителна част от който е завършил обучението си в Стопанска академия, и продължават да се търсят специалисти с икономически профил, увериха домакините. Бяха зададени и много въпроси - както от студенти, така и от преподаватели, на които домакините отговориха в детайли с конкретни примери.

С благодарност за топлия прием доц. д-р Галина Захариева, ръководител катедра МИО, подари на г-н Радевски рекламни материали на Стопанска академия и сувенири на Алумни клуб МИО с пожелание за нови успехи и ползотворно сътрудничество.



Водени от Наталия Рогошева, студенти и преподаватели посетиха и се запознаха с дейностите в производствените, опаковъчни и складови помещения на „Калинел“ ЕООД.



Следващата практическа част от посещението в Троян бе в Туристическия информационен център на града, където в ролята на лектор влезе Цветелина Калчева - бакалавър МИО от випуск 2009, която през есента на 2018-та спечели конкурс за позицията секретар на Община Троян. Цветелина Калчева разказа за своя кариерен път, като подчерта важността на преддипломната практика за студентите - по този начин тя намира първата си работа в компанията „Рико стил” ЕООД в Троян, една от най-добрите фабрики за производство на столове и маси от масив, в която се доверяват на свищовски студент в търсенето на нови клиенти от Западна Европа.



Цветелина също открои ползата от наученото в комуникациите на чужд език и преговорните умения, разказа за своя опит в следването си в Германия по програма „Еразъм“ - една от първите осъществени мобилности от Стопанска академия, и насърчи студентите да използват програмата и всяка друга възможност да посещават чужди страни и научат повече за местните култури.

Посещението в „Калинел“ ЕООД и в Туристическия информационен център бе следствие на активната работа на Алумни клуб МИО - организацията на възпитаници на специалности към едноименната катедра при Стопанска академия - Свищов. Цветелина Калчева е новорегистриран член на Клуба, а връзката с нея осъществиха д-р Мариела Вакинова, бакалавър МИО от випуск 2008 и пълноправен член на Клуба, Оперативен Еразъм+ координатор към Академията, и гл. ас. д-р Ивайло Петров, катедрен алумни координатор и секретар на Алумни клуб МИО.

Посещенията в „Калинел“ ЕООД и Туристическия информационен център са част от научния календар за 2019-та година на катедра „Международни икономически отношения“. Катедрата изказва своите благодарности към г-жа Калчева, г-н Радевски, г-ца Рогошева и техните екипи за отделеното време и споделената информация.
Повече информация за събитията на Алумни клуб МИО на www.alumnimio.club