Практическо занятие в реална работна среда проведоха студенти от специалност „Стратегическо и бизнес планиране“

Катедра „Стратегическо планиране“ организира посещение на студенти от специалност „Стратегическо и бизнес планиране“ (редовно обучение) в реална работна среда. В практическото занятие, проведено във Винарски комплекс „Седем поколения“ – с. Мечка, област Русе участваха 12 студента от 2, 3 и 4 курс, водени от проф. д-р Маргарита Богданова и ас. д-р Юлиян Господинов.


Зам.-управителят Антон Йорданов и технолог в комплекса, запозна студентите с профила на фирмата, с развиваните различни направления (винарна, хотел, ресторант, ивент център), начина на организация на процесите, специфичния стил на работа, финансирането на дейността, текущите проекти и плановете за бъдещо развитие. Студентите имаха възможност да разгледат отделните обекти, да участват в практически урок по дегустация на вина, да проследят пътя на гроздето от лозето през бъчвите до бутилирането и пазара.
Цялото посещение премина в диалогична форма, като студентите поставяха за дискутиране интересуващите ги въпроси. Сред обсъжданите теми бяха кадровата политика на фирмата, изискванията за назначаване на различните категории персонал, организацията на плановия процес, разработването на планове и стратегии, позиционирането на пазара, ценовата политика, политиката по управление на качеството и много други. Видяното и разказаното оставиха трайно впечатление, че комплексът представлява забележително съчетание от няколко фирмени проекта - един от друг по-иновативни, като в същото време е и един различен бизнес модел, уникален за България.


За катедра „Стратегическо планиране“ посещението във винарския комплекс е само началото на едно устойчиво партньорство. Предстоят и други посещения в реална работна среда на студентите от двете специалности „Стратегическо и бизнес планиране“ и „Публична администрация“.