Предложение за доброволно участие на български младежи в селскостопански дейности в Конфедерация Швейцария

Във връзка с отпадане на ограниченията за достъп до пазара на труда на Конфедерация Швейцария за български граждани, считано от 1 юни 2016 г. в Агенцията по заетостта (A3) се получи предложение от сдружение „Агривива" (Agriviva) - Швейцария за доброволно участие на български младежи в селскостопански дейности в Конфедерация Швейцария.

Сдружение „Агривива" е създадено през 1946 година като частно юридическо лице с нестопанска цел и предмет на дейност в областите култура и образование. Целта е създаване на мост между града и селото, различните езикови региони, потребителите и производителите. Дейността включва посредничество на младежи от 14 до 25 години за доброволна дейност, както и на ученици за краткосрочна практика в селскостопански ферми за придобиване на опит в селското стопанство в Швейцария. През последните три години е осъществено посредничество на около 2 000 младежи годишно. Младите хора работят в селскостопански ферми и получават представа за многообразието от ценности, като старателна работа, щадящ подход към природните ресурси и произход на хранителните продукти. Наред с това те имат възможност да се запознаят с други култури, религии и езици, с цел сближаване на различните поколения и поддържане на отношения на взаимно разбирателство и толерантност. Работата се извършва съвместно със селските стопани, за да могат младите хора да се запознаят с всички страни на аграрния сектор. Заинтересованите от включване в програмата младежи от чужбина трябва да говорят един от трите официални езика на страната (немски, френски или италиански езици).

По-детайлна информация може да се намери на следния линк: www.agriviva.ch, както и в социалните мрежи Facebook и Instagram.

За консултации и допълнителни въпроси се обръщайте към експертите от отдел „Стратегически партньорства и международни спогодби" на дирекция „Международна трудова миграция и стратегически партньорства" на A3. 

Условия за включване в програмата „Агривива” (Agriviva)