Предприемачески решения за бизнес с грижа към околната среда и хората бяха представени пред студенти в Стопанска академия

Публична лекция на тема „Предприемачески решения за бизнес с грижа към околната среда и хората“ организира катедра „Аграрна икономика“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Инициатива бе част от планираните прояви в научния календар на катедрата, а изборът на тема е провокиран от вечната дилема между икономика и екология. Гост-лектор бе инж. Маруся Данаилова, собственик на международен бизнес в партньорство с корпорация – производител на еко и биопродукти, оперираща в над 100 държави по целия свят, сред които е и България.


В приветствието си към участващите в срещата студенти от различни курсове и специалности, ръководителят на катедра „Аграрна икономика“ – доц. д-р Марина Николова, подчерта, че катедрата има дългогодишни традиции в установяването на партньорски взаимоотношения със земеделски производители, с научни институти, с представители на правителствени и неправителствени организации, с които са осъществени множество съвместни иициативи, свързани с научни форуми и практически обучения на студенти. Доц. Николова сподели, че темата на настоящата лекция е плод на дълбок размисъл за това как да осъществяваме икономически дейности, които освен да генерират печалба, да дават възможност и за други ефекти в икономически, социален и екологичен аспект. По думите й, много типове предприемачества решават, че тяхна основна цел е генерирането на печалба, а средство за постигането й може да бъде една екологична иновация. Други приемат екологичната мисия за основна цел, а генерирането на печалба като средство за постигането й. „Затова екипът на катедрата избра да покани за гост-лектор на днешната среща представител на бизнес-практиката, който да представи предприемачески инициативи с многоаспектни ползи, които ние черпим от природните ресурси, екосистемните услуги и биоразнообразието“, поясни доц. Николова като подчерта, че всички трябва да се замисляме какво ще оставим след себе си за бъдещите поколения и че природният капитал не е неизчерпаем. 


Инж. Маруся Данаилова благодари на ръководството на Стопанска академия и на ръководителят на катедрата-организатор за поканата и оказаното й доверие да бъде гост на най-известното висшето училище по икономика в страната ни с 80-годишна история и толкова много традиции. Тя подчерта важността на това, което правят академичните преподаватели за своите студенти като не само им преподават теоретични знания в областта на икономическите науки, но и като ги срещат с хора от практиката за да изберат своята професионална реализация още от студентската скамейка и да бъдат добре подготвени за нея.

В началото на своята лекция инж. Данаилова припомни известната сентенция, според която земята, на която живеем не ни е оставена като наследство от нашите деди, а като дълг към нашите деца. В тази връзка тя обърна внимание на факта, че не само промишлените производства, но и всеки човек с ежедневното си потребление на продукти от тези производства и други свои дейности замърсяват природата. За да обясни пред студентите как на практика произвидството на еко и био продукти може да се запази природната среда и да генерира печалба, гост-лекторът представи фирма производител, основана през 1934 г. в САЩ от д-р Карл Ренборг, която вече повече от 80 години съчетава най-доброто от природата и най-доброто от науката. Инж. Данаилова разказа как до днес фирмата отглежда растенията, от които произвежда своите продукти в сертифицирани ферми, разположени на над 2 500 хектара в щата Вашингтон, Мексико и Бразилия, като не използва синтетични пестициди, хербициди и торове, а прилага екологични иновативни решения за устойчиво земеделие. Сред примерите, които тя посочи са използването на изворни води за напоителните системи, на калифорнийски червеи за обработка на почвата, на калинки, богомолки и други насекоми за борба с вредители, на компост от използваните в производството плодове, заленчуци и билки за подхранване на почвата и др. Част от иновативните решения е и прилагането на науката за максимално извличане на полезните свойства на фитонутриентите - хранителните вещества съдържащи се в растенията, принос за което има не само д-р Ренборг, но и здравният научен институт на фирмата, в който днес работят повече от 150 учени, изследователи и преподаватели. 


Говорейки за организацията на производството, лекторът обясни, че всеки продукт е пряк резултат от интензивни полеви тестове и лабораторни анализи, проведени от учени, микробиолози, химици, фармацевти, специалисти по хранене и друг технически персонал, а контрола по качеството се осъществява чрез извършване на над 25 000 теста ежемесечно и над 500 000 качествени оценки всяка година. Като собственик на международен бизнес в партньорство с корпорация – производител на еко и биопродукти за дома, здравето и красотата с годишен оборот от над 10 милиарда долара, гост-лекторът представи пред студентите и любопитни факти, свързани с опаковките на самите продукти, за които се използват енергия от възобновяеми източници, 100% рециклируеми материали, растителни бои и др. От направена демонстрация, присъстващите в аудиторията имаха възможност да видят реално как се разтваря във вода един от използваните опаковъчни материали, изработен от външната обвивка на фъстък.

С представента по време на лекцията информация, студентите получиха множество идеи за развиване на частно предприемачество, насочено към опазването на природата и здравето на хората. Коментирани бяха още и бизнес възможности, които предоставят мрежовия маркетинг и електронната търговия. Под формата на дискусия в края на срещата, студентите имаха възможност да зададат интересуващи ги въпроси, провокирани от разгледаната тема, и да получат отговори от гост-лектора. 


От името на домакините, доц. Николова връчи благодарствено писмо, цветя и подарък на инж. Данаилова с пожелание за реализиране и на други съвместни инициативи в бъдеще, а студентите възнаградиха гост-лектора с бурни аплодисменти. Срещата бе запечатана в множество снимки пред сградата на ректората и паметника на дарителя Димитър Ценов.