Представител на СА „Д. А. Ценов” взе активно участие в работна среща под надслов „Информационната грамотност и услугите по е-заетост” в рамките на проект „Глоб@лни библиотеки – България”

На 3 юли 2013 година от 10.00 ч. в библиотеката в гр. Полски Тръмбеш се състоя работна среща на служителите, работещи в библиотеките от област Велико Търново и регионалните структури на Агенцията по заетостта, като част от програма „Глоб@лни библиотеки – България”. Програма „Глоб@лни библиотеки – България” е съвместна инициатива на Министерство на културата, Програмата на ООН за развитие, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национално сдружение на общините в Република България и Българска библиотечно-информационна асоциация. Програмата цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като в рамките на пет години повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. 

В отговор на любезната покана, отправена от г-н Иван Александров (директор на Регионална библиотека – В. Търново) и г-жа Таня Гуцева (директор на Дирекция „Бюро по труда” – Свищов) към „Образователен и кариерен център” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” в  работната среща под надслов „Информационната грамотност и услугите по е-заетост” участие взе директора на центъра гл. ас. д-р Николай Нинов.

Идеята на работната среща беше на участниците да се представят текущите мерки, програми и проекти, финансирани от Държавния бюджет, иновативните услуги по е-заетост в обществените библиотеки, алтернативните възможности за е-заетост, като и да се дебатира по редица въпроси, свързани със заетостта, в частност младежката безработица.

Гл. ас. д-р Н. Нинов, представи възможностите за трудова заетост и посредничество, предоставяни посредством  „Образователен и кариерен център” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. В рамките на своето включване в срещата, той презентира целите и функциите на центъра, очерта ключовите дейности и илюстрира добрите практики в областта на кариерното и професионално консултиране, насочващи студентите към най-подходящите области за развитие. Като изключително полезна част от презентацията на гл. ас. Нинов, присъстващите единодушно оцениха, разкритият потенциал на развивания от ОКЦ към днешна дата проект „Студентски практики”. След пространното разясняване на възможностите за включване и полезната стойност, която може да генерира той за участниците в срещата (в ролята си на работодатели), участниците потвърдиха желанието и готовността за активно сътрудничество със Стопанска академия. Всички присъстващи представители на регионалните библиотеки, получиха рекламно-информационни материали за образователния и научен продукт на Свищовската Алма матер, както и брошури за текущата Кандидатстудентска кампания 2013, за да могат да запознаят своите читатели по отделните населени места за възможностите за обучение в Стопанска академия „Д. А. Ценов”.

В края на презентацията, организаторите на работната среща по проект „Глоб@лни библиотеки – България” в лицето на г-н Александров, благодариха на Стопанска академия за декларираната и на практика реализирана готовност за съвместно сътрудничество, както по настоящия проект, така и по отношение бъдещи проекти, като подчерта, че първата стъпка в тази посока бе именно осъщественото участие на представител на Образователния и кариерен център.

Работната среща продължи с практическо модулно обучение на присъстващите и с поредица от дискусии по работни групи.