Представители на Камарата на независимите оценители в България обучаваха възпитаници на Стопанска академия

Практическо обучение за студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проведоха представители на Камарата на независимите оценители в България, Регионална колегия Плевен-Ловеч. Обучението, организирано от катедра „Търговски и туристически бизнес”, бе за студенти от специалностите „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма”, ІV курс, редовно обучение, и бе свързано с изучаваните от тях дисциплини „Оценка на бизнеса” и „Оценка на туристическия бизнес”.


Представяйки гост-лекторите при откриване на срещата, ръководителят на катедра „Търговски и туристически бизнес” – доц. д-р Светослав Илийчовски подчерта, че този иновативен начин за обучение на студентите от  специалисти от практиката е вече традиция за катедрата. Освен академичен преподавател и титуляр по двете дисциплини, доц. Илийчовски е и лицензиран оценител на недвижими имоти, на финансови активи и финансови инструменти, член е на Камарата на независимите оценители в България, Регионална колегия Плевен-Ловеч. Като представител и на теорията, и на практиката, ръководителят на катедрата очерта ползите, които ще имат участващите в обучението студенти от ценните съвети и споделен личен опит от специалистите.  

Темата на практическото занятие „Проблеми и предизвикателства пред бизнес оценяването в България” представиха Красимир Братанов – председател на Регионалната колегия Плевен-Ловеч на Камарата на независимите оценители в България и Здравка Петрова, зам.-председател.


Лекторите изясниха основните ситуации, при които се налага извършването на оценка – приватизационни сделки; оценки, свързани с Агенцията по вписванията; оценки свързани с публични съдебни изпълнители и с частни съдебни изпълнители; оценки, свързани със застраховки; оценки, свързани с банково кредитиране и други. Като оценител на машини и съоръжения, Красимир Братанов представи примери от своята практика, свързани именно с този вид оценки.  Здравка Петрова, която е оценител на недвижими имоти,  коментира спецификата на оценките в тази област. Лекторите обърнаха внимание и на проблемите, които се срещат при бизнес оценяването в България. Запознавайки студентите с предимствата на оценителската професия, те  обясниха през какви модули преминава курса за придобиване на сертификат за оценител. 

Показател за интереса от страна на студентите бе проявената от тяхна страна висока активност. В рамките на последвалата дискусия те потърсиха отговори от специалистите на конкретни въпроси. Част от питанията на студентите бяха свързани с оценката на земеделски земи, с хонорарите за различните видове бизнес оценки и сравняването на практиката по бизнес оценяване у нас и в други европейски държави.