Представители на катедра „Застраховане и социално дело“ с покана и участие в деветото издание на наградите „Застраховател на годината“

Представителите на СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов и на катедра „Застраховане и социално дело“ доц. д-р Николай Нинов (зам. ректор СПИК) и доц. д-р Румен Ерусалимов (ръководител катедра „ЗСД“) получиха официална покана и присъстваха на поредното девето годишно издание на наградите „Застраховател на годината. Пенсионноосигурително дружество на годината. Застрахователен брокер на годината“ за 2015 година. Събитието привлече застрахователния и финансов елит, представители на правителството, на Комисията за финансов надзор, на академичната общност, експерти в страната. 
На тържествената церемония, състояла се на 17 май 2016 г., при огромен интерес, в препълнената зала “София” на х-л “Маринела”, бяха отличени за своите постиженията браншовите компании в застраховането и пенсионното осигуряване, а за пръв път се включиха и застрахователните брокери. Организатори на събитието са Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и ВУЗФ. Класацията се изготвя на базата на финансови показатели, като се отчитат спецификите в отделните сектори. Сред основните критерии в категориите са пазарен дял, технически резултат, изплатени обезщетения, нетен премиен приход, коефициент на платежоспособност.

В най-големият сегмент - общото застраховане, статуетката взе Цветанка Крумова, ръководител на "Армеец". Лидер сред животозастрахователите е "Алианц България", чийто изпълнителен директор Андрей Александров обърна внимание, че за пръв път на пазара има дружество, което записва над 100 млн. лв. премиен приход. Най-динамично развиващото се дружество в застраховането е "Асет иншурънс груп", което за една година е постигнало близо 950% ръст на приходите (от 582 хил. лв. на 6 млн. лв.). Дори така обаче пазарният му дял е под 0.4%.
При пенсионните компании "Доверие" е традиционен победител в категорията допълнително задължително осигуряване. Изпълнителният директор на "Доверие" Даниела Петкова благодари за наградата от името на екипа и на 1.2 млн. осигурени във фонда. Тя изтъкна, че основна цел на компанията е клиентите им да получават по-високи пенсии, и че който и каквото да твърди, две пенсии ще бъдат много повече от една. "Алианц България" беше отличен в допълнителното доброволно осигуряване, а "Пенсионносигурителен институт" за пореден път получи статуетка за най-динамично развиваща се пенсионна компания.
В категорията на брокерите за резултатите си в общото застраховане беше награден "Ес Ди Ай груп", в животозастраховането отличието взе "АОН България", а най-динамично развиващият се брокер е "Ви Ар груп". Фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски" връчи за 18-и пореден път персоналните си награди за цялостен принос в осигуряването, застраховането и застрахователното посредничество. Изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Ангелина Петрова стана носител на наградата на фондацията за цялостен принос към осигуряването. В застрахователния сектор настоятелството награди с отличието Максим Сираков, CFO на "Алианц България холдинг". Анета Петрова, собственик и управител на застрахователния брокер "Булстар", получи приза за застрахователно посредничество.


В хода на събитието свищовските представители проведоха неформални, но планувани срещи с председателя на попечителския съвет на фондация „Гаврийски“ – Светослав Гаврийски и с председателя на фондацията проф. Н. Павлов; с ръководството на ВУЗФ в лицето на Ректора – проф. Григорий Вазов и зам. ректорите – проф. дпн. С. Гроздев, доц. В. Желязкова, доц. Китанов, преподаватели във ВУЗФ – проф. Р. Габровски, доц. И. Мишева, доц. Ж. Христозов; както и с представители-експерти във водещи застрахователни и пенсионноосигурителни компании – призьори на наградите. На срещите бяха разисквани редица въпроси, отнасящи се до обучението на млади специалисти в областта на застраховането и осигуряването; предстоящото провеждане на кръгла маса по актуални въпроси на застраховането и осигуряването у нас; бъдещи съвместни мероприятия; възможности за провеждане на практики и стажове на свищовските студенти; организиране на персонални обучения за екипите на компаниите.