Представители на Стопанска академия сред участниците в 10-ото юбилейно издание на наградите „Застраховател на годината 2017“

На 30 май 2018 година (сряда) на церемония в зала „Роял“ на хотел „София Хотел Балкан“ бяха връчени за 10-ти юбилеен пореден път наградите:
 

Застраховател на годината 2017

Пенсионноосигурително дружество на годината 2017

Застрахователен брокер на годината 2017

Приз за цялостен принос в развитието на българското застраховане

Приз за цялостен принос в развитието на българското осигуряване


Престижното събитие беше организирано от фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на застрахователните брокери и Висшето училище по застраховане и финанси. На церемонията присъстваха представители на Свищовското висше училище – доц. д-р Николай Нинов (зам.-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“), проф. д-р Йордан Василев (декан на факултет „Финанси“), доц. д-р Румен Ерусалимов (ръководител на катедра „Застраховане и социално дело“) и проф. д-р Андрей Захариев (ръководител на катедра „Финанси и кредит“). Официални гости на събитието бяха г-н Валери Симеонов (зам.-министър председател на РБългария), г-н Хасан Адемов (председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание), г-н Бисер Петков (министърът на труда и социалната политика), проф. д-р Борис Грозданов (председател на Фискалния съвет на РБългария), г-жа Карина Караиванова (председател на Комисията за финансов надзор) и нейната заместничка – г-жа Ралица Агайн-Гури, гости от Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Европейската актюерска асоциация и други.

Най-добрите компании в отделните категории бяха определени от експертно жури, съставено от представители на петте организации (фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на застрахователните брокери и Висшето училище по застраховане и финанси) на база обективни публични критерии и показатели (пазарен дял, брутни изплатени обезщетения, технически резултат, нетен премиен приход, коефициент на платежоспособност, дял на техническите резерви, нетен коефициент на разходите). Дружествата победители получиха специални авторски пластики, символ на наградите, изработени от художника Андрей Янев и грамоти.
 


Голямата награда „Застраховател на годината 2017” в категория „Общо застраховане” получи институционалния партньор на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов – Bulstrad Vienna Insurance group, в лицето на нейния изпълнителен директор г-н Недялко Чандъров.
 


На второ и трето място пък бяха класирани съответно „ДЗИ - Общо застраховане” и „Лев Инс”.

В категория „Животозастраховане” големият призьор беше „ДЗИ – Животозастраховане“, среброто отиде за „Алианц България Живот”, а бронзът – при „ОББ Метлайф”.

„Застраховател на годината” в категория „Най-динамично развиващо се застрахователно дружество” стана „Евроинс”. Наградата им беше връчена лично от вицепремиера на РБългария – г-н Валери Симеонов. Той се възползва от възможността да призове застрахователните компании да се ангажират с, по думите му, неблагодарната задача да накарат гражданите да разберат, че държавата не им е длъжна да им помага при бедствие – това е работа на застрахователите.

Наградени бяха и най-добрите застрахователни брокери за 2017 г. В основната категория „Общо застраховане” първото място зае SDI Group, а втори и трети бяха отличени Total Ins и General Broker. В категория „Животозастраховане” победителят беше ING, които подчертаха, че са първенци в най-трудната сфера на застраховането. Второ и трето място отидоха съответно за „Евролайф България” и „Райфайзен”. В категория „Най-динамично развитие” в животозастраховането първото място отиде при Total Ins, а втори и трети останаха SDI и „Амарант България”.

Призове бяха връчени и за най-добрите пенсионноосигурителни дружества за 2017 г. В категорията „Допълнително задължително пенсионно осигуряване” призът отиде при „Доверие”. „Алианц” бяха отличени в категория „Допълнително доброволно пенсионно осигуряване”, а „Пенсионноосигурителен институт” получи първото място за най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество.

В рамките на церемонията, за 20-ти пореден път Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски“ пък връчи своите специални награди за цялостен принос в развитието на българското застраховане и осигуряване.

СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, прозвуча неколкократно в речта на г-н Данчо Данчев – главен изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане”. Той получи награда за цялостен принос в развитието на българското застраховане. В своето благодарствено слово, г-н Данчев нееднократно подчерта, че е възпитаник на Свищовското висше училище и благодари на своите преподаватели.

Фондацията връчи наградата си за цялостен принос в развитието на осигурителните системи в България на г-н Николай Марев, изпълнителен директор на пенсионноосигурителна компания „ДСК-Родина”. Приз за принос в развитието на осигурителните системи като цяло получи г-н Мати Лепала, изпълнителен директор на PensionsEurope. Г-н Янаки Янакиев, собственик и управител на застрахователен брокер „Амарант България”, беше награден за цялостен принос в развитието на посредничеството в българското застраховане.
 


Вечерта продължи с разговори за предстоящи събития и планове за съвместни академични инициативи и неформални срещи.