Представители на Стопанска академия участваха в честването на 15-годишнината на Национален синдикат „Висше образование и наука”

Представители на Стопанска академия участваха в тържествен национален  форум на тема: „Финансиране, акредитация, доходи на работещите в системата на висшето образование и науката, социален диалог и колективно трудово договаряне”, посветен на „ВОН-КНСБ – Петнадесет години в новото хилядолетие”. Ректорът на Академията, доц. д-р Иван Марчевски бе сред специалните гости, а във форума участваха още доц. д-р Анелия  Радулова –  председател на Синдикалния комитет на ВОН-КНСБ в СА, доц. д-р Росица Колева, Маргарита Дончева и Теодора Йошева – членове на СК. 


Приветствие към гостите и към участниците отправиха председателят на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука” доц. д-р Лиляна Вълчева, председателят на Организационният комитет доц. д-р Росен Кирилов и зам.-председателите доц. д-р Агата Манолова и доц. д-р Анелия Радулова. Сред специалните гости бяха: доц. Борислав Великов – председател на НС, 2005 г. и зам.-председател на КОН при 43-то НС; проф. Димитър Греков – министър на Земеделието и храните, ректор на АУ; доц. Георги Костов –   зам.-министър на ЗХ; Красимир Вълчев – гл. секретар на МОН; Пламен Нанков – вицепрезидент на КНСБ; ректорите на СУ, УНСС, НМА, ВТУ, зам.-ректори, декани, ръководството на НПСС. 

Форумът започна с презентация на главния секретар на МОН, който представи промените във финансирането на висшите училища за следващата 2017 г. Красимир Вълчев поясни, че през последните 25 години се работи в посока на стимулиране на екстензивното развитие на университетските профили във ВУ. Приемът в държавните университети е напълно либерализиран – от 90 хиляди учащи през 90-те години, те са нараснали до 180 хиляди през 2014-2015 г. В стратегията за висшето образование Вълчев посочи няколко основни моменти, а именно: политика на преструктуриране на приема и финансиране от държавния бюджет; насърчаване подобряването на качеството на пазара на труда; подобряване на базовата разпределителна справедливост и др. „Сигналът към висшите училища е ясен – не всички ще имат студенти по всички специалности, някои от тях ще трябва да оптимизират профила си”, подчерта главния секретар на МОН.


Презентация на тема „Петнадесет години всеотдаен и доброволен труд за модернизиране на висшето образование и науката, за утвърждаване авторитета на Академичната общност, за равнопоставеност в социалния диалог на национално ниво и колективното договаряне във висшите училища и БАН” представи доц. д-р инж. Лиляна Вълчева. Тя изрази уважението и признателността на всички председатели от Координационния съвет на ВОН-КНСБ към водещите партньори. С думи на благодарност, доц. Вълчева връчи плакети с лика на Светите братя и грамоти на номинираните по критерии за постигнати високи резултати в КТД и равнопоставеност в социалния диалог в условия на автономия между ректори-преподаватели-студенти, което е в основата на академичната автономия.  

Благодарности, поздравителни адреси и почетни отличия получи и ВОН-КНСБ от гостите на тържественото събитие. Ректорът на Стопанска академия поздрави доц. Вълчева, като й връчи почетен плакет и поздравителен адрес от академичната общност в Свищов. По време на тържествената вечеря в балната зала на хотел РИУ Правец Ризорт, участниците във форума аплодираха с възторг изпълненията на студентите от НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и НМА „Проф. П. Владигеров”.