Представители на Стопанската академия – жури на проведен Иновативен лагер в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

На 17 ноември 2016 година (четвъртък) в Аулата на Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, се проведе финалния етап на Иновационен лагер 2016 – част от мероприятията в рамките на Световната седмица на предприемачеството (14-20 ноември 2016 г.) организирана от Джуниър Ачийвмънт – България.


Казусът на тази годишното издание на Иновационния лагер (интензивен уъркшоп за младежи на възраст от 15 до 19 години) беше на тема „Защо пчелите са жизнено важни за съществуването ни?“. В рамките на работните часове по така зададения казус, младите таланти на Свищовската търговската гимназия, трябваше да генерират иновативна предприемаческа идея за решаване на проблема с драстичното намаляване на пчелите по света, което се задълбочава с всяка изминала година.
С финални презентации на иновационният лагер се представиха 6 отбора (Bee Team; Bee Security Group; No bees, no being; Black&Yellow; Honey и Safe the Bees), които си съперничеха по оригиналност на представените иноваторски решения.


Жури в състав: г-жа Румяна Иванова (директор на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“), г-жа Цецка Станева (дългогодишен учител в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“), доц. д-р Николай Нинов (зам.-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“ в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов), доц. д-р Искра Пантелеева (ръководител на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов) и г-н Асен Боянов (управител на  „СИАС-ИНВЕСТ КОНСУЛТ” ЕООД гр. Свищов) оцени шестте отбора, съблюдавайки за решението (дали отговаря на критериите за добро решение); презентирането на идеите (представяне на сцена, презентация и работа в екип) и отговорите на зададените от журито въпроси. В рамките на въпросните презентации, учениците на ПДТГ, представиха своите иновативни идеи относно възможностите за разрешаване на поставения казус, онагледиха своите концепции и решения и отговориха на многобройните въпроси на компетентното жури.


В крайна сметка, след оспорвана борба, битка беше спечелена (единодушно според членовете на журито) от отбор Bee Team – събрал най-много точки , който оглави класирането пред подгласниците – отбор Honey и отбор Black&Yellow.

Победителите получиха освен заслужените аплодисменти на публиката (включваща университетски преподаватели, учители, съученици, представители на Община Свищов и родители), а така също поздравления от членовете на журито и ваучери на определена парична стойност, съобразно тяхното класиране. Връчващите наградите не спестиха своите похвали, а академични преподаватели пожелаха още успехи на учениците в следващите нива на надпреварата и ги поканиха да станат студенти в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов.