Представители от Стопанска академия участваха в заключително събитие по проект на Институт Перспективи

На 19 август 2022 г. бе проведено заключителното събитие по проект „Ключът“ на Сдружение „Институт Перспективи“, реализиран под надслов: „От младост към зряла възраст: Възможности и предизвикателства“. Събитието имаше международен характер и в него се включиха представители на организации от Финландия, Турция, Словения, Хърватия, Белгия, Франция, Португалия, Австрия, Мароко, Индия, Египет, Нигерия, Азербайджан, Румъния както и младежи от Свищов и други градове от страната. На него Свищовската академия бе представена от доц. д-р Христо Сирашки - директор ЦПО и ЦСФО и г-жа Димка Генчева - консултант в Кариерния център при Стопанската академия.

Програмата на форума включваше представяне на проекта, след което той продължи с провеждане на работни групи, в чиито рамки участниците представиха своите институции, дейностите, които осъществяват, а също така се разискваха възможностите и предизвикателства, свързани с младежките активности. Работната програма завърши с обсъждане на бъдещи съвместни проекти между участниците.

Проект „Ключът“ под надслов: „От младост към зряла възраст: Възможности и предизвикателства“ е 3-годишен стратегически проект, насочен към разработване на допълнителна иновативна методология за активиране, овластяване и подкрепа на прехода на младежи от 25 до 35 години към зряла възраст. Методологията му цели подпомагане на професионалисти, които индивидуално или групово работят с младежи. В неговите рамки се изгражда сътрудничество между четири партньорски организации - Младежка организация „Боб“(Словения); Център за доброволци (Хърватия), Международна Организация (Португалия) и Институт Перспективи (България).

Дейностите по проекта обхващат така наречените млади възрастни, 25 – 35-годишни, които срещат трудности в прехода към зряла възраст при взаимодействие с обществените институции и предлагат мерки за улесняване на този преход (напр. жилищна стратегия, стимулиране на заетостта), съставят меморандум с насоки за работа с младите възрастни на държавни, регионални и местни институции, а също така и предлагат обобщен меморандум за въздействие на европейско ниво. В неговите рамки се разработва методология за активиране и овластяване на младите възрастни, за да помогнат на обучителите при работата им с младежите в прехода им към зряла възраст. Основните участници в проекта „Ключът“ са преподаватели на възрастни,  учители от техникуми, обучители на младежи и други професионалисти от сферата на формалното и неформално образование.