Предварителни обучения за свищовските студенти проведоха HR-специалисти за националния форум „Дни на кариерата” 2016

Предварителни обучения за студентите на Стопанска академия “Димитър А. Ценов” проведоха HR-специалисти по повод предстоящото, девето за Свищов издание на „Национални дни на кариерата” 2016. Гост-лектори бяха Любомир Илиев от агенцията за кариерно консултиране и развитие JobTiger – организатор на националния форум и Екатерина Мишева от Нестле България, генерален спонсор на проявата. Целта на уъркшопа, организиран със съдействието на Академичния център за кариерно консултиране, бе студентите да разберат как могат да извлекат по-голяма полза от участието си в националния форум, на който в Свищов ще могат да осъществят директен контакт с представители на над 20 компании от различни сектори.


Освен полезни съвети за писане на CV и мотивационно писмо, студентите получиха от лекторите интересни идеи за това как да се подготвят предварително за срещата си с работодател или за интервю, как да бъдат по-активни в търсенето на стажантски или работни позиции, как да се информират за изискванията на работодателите от различните сфери на бизнеса. Коментирайки присъствието на младите хора в социалните мрежи, лекторите поясниха кои са най-популярните професионално ориентирани платформи, каква информация е подходящо да бъде публикувана в профила на търсещия работа и как да се осъществяват онлайн комуникациите. 
 

Участниците в уъркшопа бяха предизвикани от гост-лекторите да приложат на практика получените съвети още в рамките на срещата. Разделени на групи, студентите работиха по теми като „Как да бъда по-успешен”,”Как да се грижа за своя дигитален отпечатък”, „Как да напиша мотивационно писмо и автобиография”, „Как да си търся работа”. Представените идеи по поставените теми, студентите имаха възможност да обсъдят с лекторите. 
В края на срещата гостите подчертаха, че търсенето на работа не се изчерпва само с дните на кариерата. „Университетът е един силен старт”, каза Любомир Илиев и призова студентите да бъдат по-активни по време на цялото си обучение като участват в научни прояви и проекти, контактуват с преподавателите си и извън аудиториите, ползват кариерните центрове и студентските организации.