Преподавател и докторант в Свищовската академия е новият председател на Съюза за стопанска инициатива

Кузман Илиев – докторант и лектор в Стопанска академия „Д. А. Ценов”, е новият председател на Съюза за стопанска инициатива. Решението бе взето единодушно по време на Общото събрание на организацията. Той поема поста от Васка Бакларова, която оглавяваше Съюза до момента.

ССИ е национално представителна организация на работодателите от 1993 год. и според последни данни на Националния осигурителен институт, представлява над 10 500 предприятия с над 120 000 заети в тях, 66 браншови и 103 общински организации на територията на цялата страна.

Кузман Илиев е бизнес консултант, икономически и политически анализатор, продуцент. Към настоящия момент е докторант към катедра „Финанси и кредит” в Свищовската академия. Темата на докторската му дисертация е в областта на банковото дело, паричната теория и финансовата икономика. Води лекции пред студенти по дисциплината „Теория на парите”. Кузман Илиев е възпитаник на 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, София. В студентските си години е избран за „Студент на годината” на НБУ, печели и престижната стипендия „Чарлз Мозер”. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. През 2018 година получава награда за телевизионна журналистика „Свети Влас”. Автор и бивш водещ на редица телевизионни предавания, като последните му проекти са „Boom and Bust” по Bloomberg TV Bulgaria и „Плюс-Минус” по Нова телевизия. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. Aвтор на книгите „Кой контролира парите ни?” и „България може сама”.
„Винаги съм стоял на страната на малкия и средния бизнес, а тук ССИ има ключова роля. Без да се делим на малки и големи – ясно е, че малкият няма тази армия от топ юристи и счетоводители, той реално обаче е гръбнакът на икономиката ни. С въвличането на самия бизнес в процеса на очертаването на проблеми и предлагането на решения, смятам, че можем да ги поставим на дневен ред. Вие, представителите на бизнеса, създавате стойността, която властта разпределя впоследствие. В условията на затихваща икономиката трябва да Ви пазим, защото от Вас зависи България да премине благополучно през сътресенията”, категоричен е новият председател на Съюза за стопанска инициатива.