Преподаватели от Стопанска академия и кметът д-р Генчев се срещнаха с неправителствения сектор в рамките на проект "Неправителственият сектор в Свищов - в помощ на прокудените от войната"


Сдружение с нестопанска цел „Национална асоциация по прогнозиране и планиране“, в което членува СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, реализира проект „Неправителственият сектор в Свищов - в помощ на прокудените от войната“. В рамките на проектните инициативи на 09 юни 2023 г. в комплекс „Фолклорен извор“ се проведе пресконференция, която запозна заинтересованите страни с проектните цели и дейности. В събитието взеха участие проф. д-р Маргарита Богданова - председател на НАПП и Декан на Факултет „Мениджмънт и маркетинг“ при СА, доц. д-р Евелина Парашкевова – член на УС на НАПП и ръководител на катедра „Стратегическо планиране“, доц. д-р Искра Пантелеева – председател на КС на НАПП и зам.-ректор „Учебна дейност и акредитация“ в Стопанска академия, гл. ас. д-р Мариела Стоянова – член на Сдружението и преподавател във ВУ. Специален гост на събитието бе кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев.
Пресконференцията бе открита с встъпително слово на проф. д-р Маргарита Богданова, която приветства присъстващите представители на НПО от община Свищов и медиите като направи кратко изложение на целта, дейностите, постигнатите и планираните резултати, и индикатори по проекта. Акцент бе поставен върху актуалността на темата, както и на ключовата роля на неправителствения сектор в процеса по приобщаване на различни обществени групи в т.ч. и бежанци. Кметът д-р Генчо Генчев изрази своята подкрепа за осъществяване на проектните дейности като подчерта важността на подобни инициативи за развитието на гражданското общество, за изграждането на капацитет сред третия сектор и за активизиране на неговата роля в обществения живот. Той отбеляза важната роля на неправителствения сектор, като цяло, и на читалищата, в частност, за цялостното развитие на населените места в общината и още веднъж отбеляза установеното добро сътрудничество между община Свищов и Стопанска академия „Д. А. Ценов“.
Доц. д-р Пантелеева, в качеството си на зам.-ректор отбеляза значимостта на подобен род проекти за висшето училище и за местната общност. Тя изрази своята подкрепа за много бъдещи инициативи както с общината, така и читалищата и неправителствения сектор. В качеството си на председател на УС на НАПП приветства участници и пожела много идеи, които да бъдат превърнати в проекти с положително въздействие върху местната общност.
Дейностите по проекта продължиха с обучение на представители на неправителствения сектор от община Свищов, в т.ч. читалища и училищни настоятелства на тема „Управление на комуникации и противодействие на дезинформацията“. Обучителните материали и видеа са разработени по проектна дейност 3 и са специфицирани за нужните на участващите организации. Специално участие в него взе и доц. д-р Красимира Славева в качеството си на председател на „Съюз на учените“ в България – клон Свищов.
Обучителният ден приключи с кратка дискусия и ангажимент за съвместна работа както между участващите НПО, така и между тях, бенефициента на проекта Сдружение с нестопанска цел „Национална асоциация по прогнозиране и планиране“ и Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов.
Проект „Неправителственият сектор в Свищов - в помощ на прокудените от войната“, ДЦБФП № 96/29.07.2022 г., се реализира с финансова подкрепа в размер на 19 085.00 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на неправителствения сектор в община Свищов за работа с бежанци и осигуряване на обществена подкрепа.