Преподаватели от Стопанска академия реализираха академична визита в Донецкия национален университет


Академична визита в Донецкия национален университет в гр. Виница, Украйна реализираха по програма Еразъм+ гл. ас. д-р Петко Ангелов и гл. ас. д-р Танер Исмаилов от Стопанска академия „Димитър. А. Ценов” – преподаватели към катедра „Финанси и кредит”. В рамките на визита те проведоха среща с ректора на партньорския университет – проф. д-р Роман Гринюк и зам.-ректора проф. д-р ик. н. Татяна Орехова – ръководител катедра „Международен бизнес и приложна икономика” и носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Стопанска академия. По време на срещата бяха обсъдени дългогодишните партньорски взаимоотношения и възможности за бъдещи съвместни инициативи между двете висши училища. В обръщение към свищовските академични преподаватели, ректорът на Донецкия национален университет подчерта, че „Стопанска академия „Д. А. Ценов” е най-добрия университет в България, с традиции и качества, с който имат удоволствието да поддържат добри партньорски взаимоотношения”.  



В рамките на своята визита свищовските преподаватели се запознаха с представители на катедра „Финанси и банково дело” и участваха в семинар, посветен на съвременните практики при работа с аудитория.  Освен това, гостите от Свищов участваха и в международна научно-практическа конференция на тема „Наука, образование, общество: реалности, предизвикателства, перспективи”. При официалното откриване на събитието те поднесоха поздравителни адреси от името на ректора на Стопанска академия – доц. д-р Иван Марчевски и ръководителя на катедра „Финанси и кредит”, проф. д-р Андрей Захариев – „Доктор хонорис кауза” на украинския университет. От страна на домакините на форума беше подчертано успешното 20-годишно партньорство между двете висши училища и бе връчен официален плакет към ректора на СА „Д. А. Ценов”. Изразени бяха и специални благодарности към проф. Захариев за осъществения проект „Двойна диплома”, по който вече се дипломира първият випуск от съвместната магистърска програма „Международен финансов мениджмънт” (на английски език) и предстои прием на нови студенти през учебната 2019/2020 г. 



В рамките на зададените тематични направление на международната конференцията, свищовските академични преподаватели изнесоха свои доклади. Темата „Икономически аспекти на социалната политика на страните от европейския съюз” представи гл. ас. д-р Петко Ангелов, а докладът на гл. ас. д-р Танер Исмаилов бе на тема „Размери на бедността и социалното изключване сред българското население”.