Преподаватели от Стопанска академия журираха в ученическо състезание за бизнес проекти

Двама преподаватели от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бяха поканени да участват в състава на журито за финалния кръг на ученическо състезание за бизнес проекти. Проф. д-р Маргарита Богданова – ръководител на  катедра „Стратегическо планиране” в свищовското висше училище и ас. Евгени Тодоров от същата катедра бяха част от 7-членното жури на състезанието „Панаир на бизнес проекти” 2013 Държавна финансово-стопанска гимназия (ДФСГ) „Интелект” – гр. Плевен.

В състава на журито, председателствано от проф. Богданова, бяха представители на бизнеса и член на училищното настоятелство.

Състезанието откри директорът на гимназията Емил Райков, който изказа благодарност към Стопанска академия за оказаното съдействие и за възможността да имат участници в журито от научните среди. Поканата към свищовските преподаватели е отправена в следствие на провеждани срещи и установени партньорски взаимоотношения между двете учебни заведения. Ученици от гимназията участваха в първото национално ученическо състезание по управление на проекти, организирано от Стопанска академия, което се проведе в Свищов през м. Февруари. Освен това, ас. Евгени Тодоров е възпитаник на плевенската гимназия и самият той като ученик в 9-ти клас е бил победител в състезанието.

Своеобразната ученическа надпревара се провежда в ДФСГ „Интелект” от 15 години, като през последните пет е под формата на „Панаир на бизнес проекти”. Петото издание на състезанието в тази му форма бе на тема  „Плевен за гражданите и за бизнеса” 2013. По традиция, в него участваха ученици от деветите класове. До финалния кръг бяха допуснати 16 проекта, чиито екипи спечелиха право да изложат дейността си на 15-те щанда на панаира.

Сред критериите, по които председателстваното от проф. Богданова жури оценяваше ученическите разработки бяха „Реалистичност на идеята за бизнес”, „Иновативност”, „Елементи на социална отговорност на бизнеса”. Професионалното жури отличи като абсолютен първенец проекта Модерна сладкарница „Ауора”. Освен комплексното първо място, екипът получи отличията за „Най-иновативна идея”, „Най-добре представена на щанда идея” и за „Най-добре защитена бизнес идея”.