Преподаватели от Стопанската академия, свищовски ученици и културни дейци търсеха решения в областта на застъпничеството



На 18 януари 2024 г. в Художествена галерия "Николай Павлович" в Свищов, Сдружение „Национална асоциация по прогнозиране и планиране“ организира кампанийно събитие на тема „Провеждане на застъпническа кампания“. Това събитие беше част от реализацията на Дейност 5 „Младежи в действие“ по проект НПИМД-КО1-М-087/2023/26.03.2023г. „Академия за младежки граждански инициативи“, Договор 25-00-71 от 25.07.2023 г., финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за периода 2023-2025 г. Сред гостите, уважили  мероприятието бяха г-жа Румяна Кузева – началник отдел „Образование“, Таня Ликова - гл. експерт „Култура“ и др.
Събитието бе открито от доц. д-р Евелина Парашкевова – Великова – директор на Института за научни изследвания и проф. д-р Маргарита Богданова, декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ Свищов и председател на УС на Сдружението. Те разясниха на младите хора теоретично и чрез примери: какво е застъпничество; какви са целите на застъпничеството; защо са важни застъпническите действия; основни елементи в застъпническия процес и какви умения и компетенции трябва да притежават за да реализират такава кампания.



Пред ученици и учители от четири свищовски училища беше разказана историята и актуалните художествени проекти, представени със страст от г-жа Цонка Караджова и г-жа Анита Заранкова – уредници в Художествената галерия. Те посочиха, че галерията в Свищов е създадена през 1967 г., като художествена сбирка към Градския музей. Наречена е на именития художник – живописец Николай Павлович, който е роден в Свищов. В първоначалния етап картините от фонда на галерията са  съхранявани и изложени в Светиниколското училище. След земетресението в Свищов през 1977 г., колекцията е преместена в нова сграда, а през 1988 г. се взема решение за създаването на галерия, носеща името на известния български художник Николай Павлович. В настоящия момент галерията съхранява над 5000 експонати от творби на стотици автори. Сред значимите колекции се отличават тези на Александър Божинов – пионер в българската карикатура, Цветан Радославов – автор на текста на българския химн, Николай Павлович, Рудолф Фиала, Бинка Златарева, Асен Василев, Владимир Димитров – Майстора, Никола Михайлов, Никола Танев и много други. Галерията играе активна роля в обществения живот на града, като често организира културни събития от местния календар. Тук се провеждат традиционни изложби, представящи творби на художници от Свищов и от цялата страна, литературни четения, чествания, конкурси, камерни концерти, награждавания, както и творчески работилници за деца и други интересни събития. Посетителите на галерията имат възможността да се насладят на богатството на изкуството чрез графика, иконопис, живопис с различни техники, приложно изкуство и малка пластика и други. Учениците бяха запознати с музейните изложби, кураторските проекти и гостуващите самостоятелни и групови изложби, организирани през годините, в които са представени както български, така и чуждестранни художници. Беше подчертано ангажирането на галерията към млади творци и куратори, както и ключовата им роля в стратегията на институцията. Нагласата е върху подкрепата към ретроспективни и съвременни изложби, насочени към изявени български творци, и активното поддържане на връзки с талантливи млади представители на изкуството. Галерията продължава да стреми към активната им интеграция и насърчаване, предоставяйки им платформа за изявата на техния артистичен потенциал. В усилието си да развива съвременната художествена сцена, галерията установява партньорства с различни български и международни институции. Сътрудничеството с тези партньори е насочено към общата цел за проследяване и насърчаване на разнообразието и иновациите в областта на изкуството. В този дух продължават да подкрепят и съпровождат активно развитието на съвременната художествена сцена, като предоставят форум за диалог и вдъхновение между художници, куратори и публика.

Специално внимание разбира се бе отделено и на актуалната експозиция от фонда на галерията: “Бай Ганьо в творбите на Стайко Николов”, изложба във връзка с Алековите празници.
Не по-малко интересна бе и дискусията за генериране на идеи за застъпническа кампания за популяризиране Художествена галерия „Николай Павлович“ – Свищов сред младите хора.

В рамките на организираното събитие учениците  дефинираха и програма на застъпническа кампания и план за действие за популяризиране Художествена галерия „Николай Павлович“ – Свищов сред младите хора, които работиха в групи и представиха своите идеи.

Мероприятието приключи с връчване на Сертификати за участие в проведените обучения по проекта. Организаторите благодариха на младите хора, за ентусиазма,  търпението, креативността и отдадеността с които участват в проведените инициативи.