Прилагането на съвременни форми за съвместен бизнес в България изследваха преподаватели и студенти от Стопанска Академия

Научно-изследователски проект „Съвременни форми за съвместен бизнес” реализираха преподаватели и студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Проектният екип, с ръководител проф. д-р Анета Денева, си поставя амбициозната задача да изследва всички отрасли от националната икономика и всички възможни форми за съвместен бизнес. В тази връзка е и много разнородния състав на екипа, който обединява преподаватели и докторанти от три катедри – „Мениджмънт”, „Индустриален бизнес и предприемачество” и „Правни науки и екология”, студенти от катедрите „Индустриален бизнес и предприемачество“ и „Счетоводство и контрол”, магистри от МП „Индустриален мениджмънт”, асистент от Тракийския университет. Постигнатите резултати от изследванията бяха представени на кръглата маса, в която участие взеха и студенти от специалностите „Аграрна икономика” и „Стопанско управление”. 

„Основен приоритет за екипа бяха изследвания в контекста на Стратегия „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, и Стратегията на ЕС за Дунавския регион”, каза проф. Денева. Тя поясни, че Европейското законодателство и Европейската индустриална политика стимулират създаването и развитието на съвременните форми за съвместен бизнес и в тази връзка целта на екипа е била да установи до колко подобни форми са разпространени в България. „За съжаление, резултатите са по-скоро негативни. Оказа се, че българските предприемачи са малко резервирани по отношение на участието и развитието на подобни форми за съвместен бизнес”, каза проф. Денева. Логично, екипът си задава въпроса „Защо е така, къде са пречките?” и прави проучвания дали те са свързани с действащото законодателство или с липсата на стимули за осъществяване на подобни съвместни форми за бизнес, или пък са в чисто психологичен план, т.е. предприемачите имат вътрешни бариери, които ги възпират от участието в подобни форми за съвместен бизнес. „Опитахме се да обхванем цялата територия на страната и тук е момента да благодаря на Търговско-промишлената палата, клон Стара Загора, която ни оказа съдействие – те качиха нашите анкетни карти на сайта и дадоха специален линк към тях, в резултат на което успяхме да наберем голям брой анкетни карти и това ни позволи да направим представителна извадка и да считаме, че изводите, до които достигнахме са наистина значими и представителни”, каза проф. Денева.


В рамките на кръглата маса доц. д-р Искра Пантелеева и доц. д-р Христо Сирашки, които са част от екипа, разработил проекта представиха начина на работа и постигнатите резултати. Те поясниха, че направеното изследване е структурирано в две основни части. Теоретичната част е свързана с особеностите на всяка една от формите за съвместен бизнес, с действащото законодателство и с други теоретични аспекти, които могат да бъдат и като стимул, и като бариера за развитието и налагането на тези форми. Втората част е практическото изследване на формите за съвместен бизнес, в което основно са участвали докторантите от екипа. Те са провеждали срещи и интервюта с представители на практиката, а след това, използвайки съвременните софтуерни програми, са обобщили получената информация в подходящ за представянето й вид. Сред положителните ефекти за докторантите е, че тематиката на техните докторски дисертации е свързана с проекта и те могат да използват част от направените изследвания за предварителна апробация на своите докторски тези.

Във връзка с реализирания в Стопанска академия изследователски проект „Съвременни форми за съвместен бизнес” са разработени 25 научни публикации, които са представени на различни форуми.