Приветствие на Ректора по случай 85-годишнината от създаването на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“.


Уважаеми колеги преподаватели, студенти, докторанти,  
служители и възпитаници на Висшето ни училище,

 
В навечерието сме на 85-годишнината от създаването на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Плод на родолюбивия жест  и  благороден копнеж на Дарителя –  да се съгради за народното благо Висше търговско училище в Свищов и безкористно да се завещае на поколенията,  днес тя е авторитетна образователна институция, доказала се на пазара на труда с отличните си специалисти в областта на икономиката и управлението, и един от непреходните символи на град Свищов. Любородното дело  приобщава през годините стотици хиляди хора, обединява ни с онзи позитивен и съзидателен плам, който се носи само  в сърцето – устремеността  към знанието.
85 години са време, през което поколения учени с безспорен професионализъм, респектираща ерудиция и творчески размах защитаваха каузата на „висшите търговски науки”. Запалваха  с нея сърцата на генерации студенти, които впоследствие от позициите на  водещи икономисти  достойно представяха и защитаваха своите учители и  Алма Матер.
Всички ние сме убедени в смисъла на  образованието днес – в условията на глобални предизвикателства от социално-икономически, демографски и здравен характер, на динамично променяща се световна образователна среда. То дава способността да се справяме с тях адекватно и независимо, непрекъснато и успешно. Затова са от изключителна важност добрият фундамент,  необходимостта да се мисли гъвкаво и да се действа професионално. Само качественото университетско образование  е в състояние да отговори на високите изисквания, да даде тласък на развитието ни. 
Затова е чест, но и отговорност да принадлежим към академичната общност на 85-годишното ни училище. Чест – да се впишем  в пулсиращия ритъм на академичния живот; да бъдем част от общността на една доказала се във времето и наложила собствени стандарти за икономическо образование институция. И отговорност – да  защитаваме на всички нива достойнството на нашата Алма Матер и мисията на първооснователите. Да поддържаме авторитета й на конкурентоспособна изследователска и учебна институция с категорично наложило се многогодишно присъствие в образователното пространство. Да продължим да градим съзидателно нейната достолепна история, за да се увековечават каузата и великодушното благодеяние „на полза роду”. 
 
Честита 85-годишнина, уважаеми колеги!
На многая лета!
                        Ректор:
                        (проф. д-р Марияна Божинова)