Признания и награди получиха изявени свищовски студенти в навечерието на своя празник 8 декември

С тържествена церемония, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе честван празникът на българските студенти 8 декември. Под звуците на фанфарни сигнали, в аулата на висшето училище академичната общност посрещна с аплодисменти ректора проф. д-р Иван Върбанов, деканите на четирите факултета, председателя на Студентски съвет, проф. д-р Марияна Божинова, зам.-кмета Анелия Димитрова и председателя на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов. Сред официалните гости на тържеството бяха Ангел Георгиев – председател на Националното представителство на студентските съвети, Пламен Георгиев – директор на Общинска банка – Свищов, директори на училища от общината. 


С поздравително слово, посветено на студентския празник, тържествената церемония откри ректорът проф. Върбанов. „Всеки, който веднъж е празнувал студентски празник, след това цял живот празнува 8 декември”, подчерта той. Проф. Върбанов не скри вълнението си, че има удоволствието да поздрави присъстващите за предстоящия празник в последния ден на неговия мандат. Той обяви от трибуната, че заповедта за назначаването на избраната от академичната общност проф. Божинова за нов ВрИД ректор вече е факт и от следващия ден тя ще поеме ръководството на Стопанска академия.


В приветствието си към студентите проф. Върбанов припомни кога и как е започнало честването на 8 декември като ден на българските студенти. Той направи и забавно сравнение между студентския химн, написан през 13 век (Gaudeamus igitur) и своеобразния студентски химн, в какъвто се е била превърнала песента „Студентски живот, сладък живот” от 20 век. Проф. Върбанов подчерта, че студентите и през 13, и през 20 век са били водени от максимата „живей за мига”, и в тази връзка пожела на настоящите свищовски студенти весели и незабравими мигове от предстоящия 8 декември. 

Приветствия към студентите отправиха и официалните гости на церемонията. Зам.-кметът Анелия Димитрова поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Общината, Генчо Генчев. От официалната трибуна своите колеги поздрави и председателят на Студентски съвет, Георги Димитров.


По традиция, на академичното тържество, посветено на студентския празник, бяха признати постиженията на изявени в областта на науката, спорта и обществено-полезната дейност възпитаници на Стопанска академия. Връчването на ежегодните награди бе в различни категории. 

Наградата на ректора на Стопанска академия за отличен успех в образователно-квалификационна степен „бакалавър”, в размер на 1000 лв., проф. Върбанов връчи на Георги Георгиев – 4 курс, спец. „Финанси”, със среден успех от годините на следване Отличен 6.00. 


С награди за отличен успех през годините на следване, Студентски съвет удостои други четирима четвъртокурсници – Гергана Георгиева от спец. „Финанси” и Станислав Шишманов от спец. „Счетоводство и контрол” с успех 6.00, Красимира Георгиева от спец. „Икономика на туризма“ с успех 5.98 и Яна Енева от спец. „МИО” с успех 5.97. Студентски съвет връчи и пет награди за активна студентска и обществено-полезна дейност. С тази награда бяха отличени четвъртокурсниците от спец. „Финанси” Илиана Илиева и Силвия Петрова, Николета Костова и Екатерина Митева от спец. „Счетоводство и контрол”, и третокурсникът Марин Маринов от спец. „Индустриална бизнес икономика“.

Наградата на ректора и академичното ръководство за високи спортни постижения получи Мейджан Шабанова, 4 курс, спец. „Икономика на туризма“ – републикански шампион по тенис на маса. 

Председателят на Общински съвет – Свищов, д-р Кирилов обяви тазгодишния носител на наградата, учредена от местния парламент на името на Григор Начович – пръв Министър на финансите след Освобождението. Тази награда е за студент от Стопанска академия, завършил с отличие трети курс, спец. “Финанси” или спец. “Стопански и финансов контрол”, и бе присъдена на Ивона Сеферска (IV курс, спец. „СФК“), постигнала среден успех от годините на следване Отличен 6.00. 


В рамките на академичното тържество, Пламен Георгиев връчи сертификатите на петимата лауреати от конкурса на Общинска банка АД и Фондация „Д. А. Ценов“, получили стипендии по 1000 лева за академичната 2015-2016 г. В надпреварата се конкурираха 21 студенти с успех над 5.70, а избраните за стипендианти са с успех над 5.90, имат участия в научни форуми и публикации, посветени на банковото дело, поясни Пламен Георгиев и поздрави академичната общност по повод предстоящия студентски празник.