Призови места завоюваха за пореден път свищовски студенти в националния конкурс „Млад икономист”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А.Ценов” за пореден път завоюваха призови места в националния конкурс „Млад икономист”. Проявата се организира от Съюза на икономистите в България, основан преди 117 години, и се провежда по повод Деня на икономиста - 11 юни. Тазгодишното, 8-мо издание на конкурса се реализира съвместно със Стопанска академия. В него взеха участие близо 200 млади специалисти – студенти и ученици от 6 висши учебни заведения и от 19 гимназии в страната, които работиха по темата „Държава, данъци, пазарна икономика и тяхната взаимна връзка и обусловеност”.
 

От Стопанска академия участваха 19 студенти с 15 доклада. Екипът на третокурсниците Лилия Лалева и Ивайло Димитров – спец. „Финанси” спечели втора награда. В своята разработка младите финансисти, които участват за първи път в национален конкурс за икономисти, представиха мнения на класиците и на кейнсианците по темата. За да покажат взаимната връзка и обусловеност между държава, данъци и пазарна икономика, те правят съпоставка между държава в преход към пазарна икономика, каквато е България и държава с развита пазарна икономика, визирайки Германия.

Според доклада на свищовските студенти, връзката между държава, данъци и пазарна икономика се изразява в това, че всяка една икономика има нужда от държавна регулация, при която един от най-важните инструменти са данъците. Изводът от направените проучвания, които Лили и Ивайло представиха в своя доклад е, че държава в преход набляга повече на косвените данъци (главно мита, акцизи и ДДС за България), докато силните икономики наблягат на преките данъци (подоходни данъци, данък върху бирата и хазарта, данък напитки и кучета в Германия).

 Третото място в тазгодишното издание на конкурса също бе присъдено на свищовски студент – за самостоятелен доклад по темата наградата получи Мерлин Сами, IV курс, спец. „Международни икономически отношения”.
С грамоти за успешно участие са отличени 11 студенти от Стопанска академия.