Проблемите на финансовия контрол в България дебатираха студенти от Стопанска академия

Клуб „Дебати” за студенти от втори, трети и четвърти курс, от специалност „Стопански и финансов контрол” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” (КАСД) по повод 60-годишнината на факултет „Стопанска отчетност”. Първият по рода си форум за младите хора от тази специалност бе свързан с темата „Адекватна ли е системата за финансов контрол у нас на реалната икономическа среда?”. Целта на проявата бе да се провокира творческия потенциал на студентите и да им се даде възможност да защитят своите виждания по проблемите на финансовия контрол в Р България.

С приветствие от името на ректора проф. д-р Величко Адамов и от академичното ръководство, форума откри зам.-ректорът доц. д-р Теодора Димитрова. Тя поздрави организаторите за идеята и пожела успех на участниците. „Всички вие сте възпитаници на една школа, доказана не само в рамките на Стопанска академия, а и в цяла България – школа, която генерира качествен продукт в сферата на контрола, икономическия анализ и одита” – заяви зам.-ректорът. Цитирайки „бащата на дебатите” - древногръцкия философ  Протагор, според който „дебата е форма на убеждение, базиран на силата на аргумента и силата на речта”, доц. Димитрова пожела на участващите студенти силна концентрация, добра памет, бърза мисъл, самоувереност, смелост, комуникативност.

Успех на студентите пожела и деканът на Факултет „Стопанска отчетност” доц. д-р Атанас Атанасов, като им припомни, че „в спора се ражда истината”.


Водещите на форума – гл. ас. д-р Силвия Костова и гл. ас. д-р Момчил Антов, преподаватели към катедрата, разясниха правилата за студентските дебати и представиха журито, което оценява знанията и уменията на студентите. В арбитърската тройка, председателствана от проф. д-р Емилиян Тананеев, бяха още доц. д-р Георги Иванов – ръководител на катедра КАСД и доц. д-р Кирил Митов – преподавател към катедрата.

В дебатите участваха общо 10 отбора с по трима състезатели: по 4 отбора от втори и четвърти курс и 2 отбора от трети курс. За провеждането на своеобразния сблъсък бе обособен ринг, ограден с въжета, а върху масите за участие символично бяха поставени боксови ръкавици. В първия етап надпреварата бе между отборите от един и същи курс, а на финала се срещнаха победителите от всяка група. Темите на дебатите бяха по направление контрол, но съобразени с изучавания материал в съответния курс.


Участниците в отделните сблъсъци, дискутираните теми и отстояваните позиции по тях бяха определяни чрез жребий, теглен от арбитърската тройка. Второкурсниците защитаваха или оборваха тези свързани с теория на контрола. За студентите от трети курс темите бяха свързани с митническия контрол, а за четвъртокурсниците – с фирмения контрол и одита. Всеки отбор имаше на разположение 5 минути, в които да  направи експозе на тезата си, след което противниците си разменяха по един въпрос. За подготовка на отговора и събеседване, отборите имаха по 2-3 мин., след което пристъпваха към реален сблъсък по въпросите. Участниците имаха право да опонират на своите противници във връзка с представените виждания, зададени въпроси и получени отговори.

Във финалния дебат най-добри се оказаха четвъртокурсниците от 33-та група, които заеха първо място. За второто място се пребори отборът на 38-ма група от втори курс, а третокурсниците от 32-ра група останаха трети.

Клуб „Дебати” бе първата от поредица прояви, които катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” организира по повод 60-годишнината на факултет „Стопанска отчетност”.