Проблемите на икономиката и управлението през призмата на студентите в мащабен форум на Стопанска академия

Студентска научна сесия, организирана от четирите факултета на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, за пореден път даде възможност на възпитаниците на Свищовското висше училище да представят свои научни изследвания в областта на икономиката и управлението. Мащабният студентски форум, който бе посветен на патронния празник на Академията, откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. 

„Организирането на мащабни форуми с изследователски характер в Стопанска академия е традиция, съпровождаща мисията на Висшето ни училище „Качество, доверие, инвестиции в човека”. В организирането на такива прояви сме пионери, всеки път поставяме рекорди и всеки път ги надскачаме” – каза проф. Димитрова. По думите й, висшето търговско училище, създадено чрез дарението на Димитър Ценов, което видния свищовец прави преди 102 години, днес е „еталон за качество в икономическото образование”.  

В студентската научна сесия участваха близо 300 студенти от 1-ви до 4-ти курс, което е нов рекорд в броя на участниците в подобен форум на Стопанска академия. Те получиха поздравления от зам.-ректора за „за амбицията и мотивацията”, с които в своите разработки са анализирали проблемите на икономиката и управлението. Проф. Димитрова изказа благодарност към деканите, ръководителите на катедри и преподавателите за проявения ентусиазъм при организацията на студентската научна сесия. 

Мащабният форум се проведе в четири основни направления, формулирани на факултетско ниво, а участниците бяха разпределени в осем секции според избраните направления. Факултет „Финанси” предизвиква студентите с темата „Финансите в контекста на Стратегия „Европа 2020”. Основните тематични направления, по които работиха участниците бяха свързани с корпоративните и публичните финанси, банковия сектор, застраховането, социална политика на Европейския съюз, инициативи за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Темата, поставена от факултет „Производствен и търговски бизнес” бе „Предизвикателства и перспективи пред бизнеса в контекста на програма България 2020”. Студентите представиха свои разработки, свързани с индустриалния бизнес, националния аграрен сектор, перспективи за развитие на търговския и на туристическия бизнес. 

Организираната от факултет „Мениджмънт и маркетинг” студентска научна сесия бе на тема „Устойчиво развитие и глобален мениджмънт”. Основните тематични направления предизвикаха участниците да изследват актуални проблеми пред европейската интеграция и европейския бизнес, съдеятелска среда и криза в икономиката и управлението, стратегически перспективи за развитието на бизнеса и публичния сектор. Сред зададените тематични направления бяха още „Интерактивен маркетинг, масова индивидуализация и управление на клиентското преживяване” и „Актуални тенденции в развитието на информационните и комуникационните технологии”.

Факултет „Стопанска отчетност” предизвиква студентите да насочат своите научни изследвания към „Проблеми и предизвикателства пред стопанската отчетност”. Направените по секции презентации бяха по три основни тематични направления – „Счетоводството, като информационна и контролна система”, „Контролът и анализът за запазване на динамичното равновесие в икономиката” и „Приложение на статистическите методи в икономическите изследвания”.

Чрез представяне на разработките си пред свои колеги и журиращи преподаватели, студентите демонстрираха профилирани знания, аналитични и презентаторски компетенции, изследователски способности, умения за убедителна аргументация и публична защита на научните  тези в избраните от тях основни теми и тематични направления. Оценявайки представянето на участниците, комисиите от преподаватели във всяка една от осемте секции срещнаха сериозни затруднения при крайното класиране. Отличените на първите три места в отделните секции и заслужилите поощрение получиха наградите си от декана на съответния факултет. За авторите на най-добрите разработки, класирани на първо място, бяха предвидени и парични награди. Всички участници в студентската научна сесия получиха от председателите на секционните комисии сертификат, с който могат да кандидатстват за евро-стипендии.  

Коментирайки ползите за студентите от проведения форум, зам.-ректорът проф. Димитрова подчерта, че разработването на научни изследвания и участието на студентите в подобни научни форуми влияе както върху академичната им подготовка, така и върху създаването на практически навици. „В реална ситуация те изследват съществуващи икономически и управленски проблеми на национално и международно ниво, и генерират ефективни икономически решения. И друг път съм казвала, че за студентските научни форуми може да ни завиди всяко висше училище, но само ние можем да се похвалим със студенти като нашите – знаещи, можещи, мотивирани, амбицирани и успешни” – заяви проф. Димитрова. Тя припомни, че благодарение на активността на свищовските студенти, рейтинговата система на МОН за 2013 г. ги поставя на първо място по научни изследвания, а класацията за 2014 г. на сп. „Мениджър” в резултат от анкетирането на 300 водещи висши мениджъри за предпочитанията им към кадри, отрежда заслужено лидерско място на свищовските възпитаници в сферата на застраховането, финансите, счетоводството и маркетинга.

 

ФАКУЛТЕТ „ФИНАНСИ“

I секция – „Банковият сектор – тенденции, предизвикателства и решения”, „Публичните финанси в контекста на финансовата рамка 2014-2020”

ТЕМАТИЧНО НАПРАВЛЕНИЕ БАНКОВ СЕКТОР

1м. Маврина Пурлантова – IV курс, спец. „Финанси”

2м. Антонио Дичев – III курс, спец. „Финанси”

3м. Александра Петрова – II курс, спец. „Финанси”

специална награда – екип Джунейт Мустафов и Алихюсеин Алиев – III курс, спец. „Финанси”

ТЕМАТИЧНО НАПРАВЛЕНИЕ ПУБЛИЧНИ ФИНАНСИ

1м. Николай Николов – III курс, спец. „Финанси”

2м. Анна Драшанска – I курс, спец. „Финанси”

3м. Силвия Заркова – IV курс, спец. „Финанси”

специална награда – екип Теодора Христова и Ромина Нанкова – IV курс, спец. „Финанси”

II секция – „Корпоративните финанси – основа на икономическия растеж”, „Социална политика на Европейския съюз – състояние и европейски перспективи”, „Инициативи за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж”

1м. Гергана Георгиева – III курс, спец. „Финанси”

1м. Христо Христов – МП „Финансов мениджмънт”

2м. екип Антонио Дичев и Георги Георгиев – III курс, спец. „Финанси”

3м. Илияна Илиева – III курс, спец. „Финанси”

специална награда – Дебора Тонева – III курс, спец. „Финанси”

 

ФАКУЛТЕТ „ПРОИЗВОДСТВЕН И ТЪРГОВСКИ БИЗНЕС”

І секция – „Индустриалният бизнес  в контекста на програма България 2020”, „Предизвикателствата пред националния аграрен сектор”

1м. Марин Маринов – II курс, спец. „Индустриална бизнес икономика”

2м. Хюсеин Хюсеин – IV курс, спец. „Аграрна икономика”

3м. екип Борислав Боев и Живко Тенев – IV курс, спец. „Икономика на индустрията”

специална награда – Полина Георгиева – IV курс, спец. „Аграрна икономика”

ІІ секция – „Перспективи за развитие на търговския бизнес”, „Перспективи за развитие на туристическия бизнес”

1м. екип Милена Хаджикирякова и Радостина Георгиева – IV курс, спец. „Икономика на търговията”

2м. екип Диана Йорданова и Донка Стафидкова – IV курс, спец. „Икономика на търговията”

3м. Венелин Ангелов – IV курс, спец. „Икономика на туризма”

специална награда – Габриела Фиданова – IV курс, спец. „Икономика на туризма”

 

ФАКУЛТЕТ „МЕНИДЖМЪНТ И МАРКЕТИНГ

I секция – „Съдеятелска среда и криза в икономиката и управлението”, „Стратегически перспективи за развитието на бизнеса и публичния сектор”

1м. Регина Маринова – IV курс, спец. „Публична администрация”

2м. Цветелина Иванова – IV курс, спец. „Екомениджмънт”

3м. Пламена Жекова – IV курс, спец. „Прогнозиране и планиране”

специална награда – Полина Вътова – III курс, спец. „Екомениджмънт”

II секция – „Актуални проблеми  пред европейската интеграция и европейския бизнес”, „Интерактивен маркетинг, масова индивидуализация и управление на клиентското преживяване”, „Актуални тенденции в развитието на информационните и комуникационните технологии”

1м. Кристина Георгиева – IV курс, спец. МИО

2м. Серап Неджибова – IV курс, спец. „Бизнес информатика”

3м. Христинка Кръстева – IV курс, спец. „Маркетинг”

специална награда – Стойчо Маринов – IV курс, спец. „Бизнес информатика”

 

ФАКУЛТЕТ „СТОПАНСКА ОТЧЕТНОСТ”

I секция – „Счетоводството като информационна и контролна система”

1м. Росен Колев – IV курс, спец. „Счетоводство и контрол”

2м. Гергана Иванова – II  курс, спец. „Счетоводство и контрол”

3м. Антония Денева – III курс, спец. „Счетоводство и контрол”

специална награда – Ана-Мария Евтимова – IV курс, спец. „Счетоводство и контрол”

II секция – „Контролът и анализът за запазване на динамичното равновесие в икономиката”, „Приложение на статистическите методи в  икономическите изследвания”

1м. Гергана Енчева – ІV курс, спец. „Стопански и финансов контрол”

2м. Николай Александров – ІV курс, спец. „Статистика и иконометрия”

3м. Десислава Георгиева – ІV курс, спец. „Стопански и финансов контрол” 

специална награда – Пламена Трифонова – ІІ курс, спец. „Статистика и иконометрия”