Проект за усъвършенстване на обучението по статистика реализира Стопанска академия

Двугодишен инфраструктурен проект на катедра „Математика и статистика” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” приключи с кръгла маса на тема „Усъвършенстване обучението по статистика чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии”. Екипът на катедрата и участниците във форума приветства ректорът проф. д-р Иван Върбанов. Относно ползите и устойчивостта на проекта той изрази убеденост, че всичко планирано и реализирано създава една добра материална, софтуера и кадрова база за успешно продължаване и усъвършенстване на работата със студентите и тяхното обучение.


Сред гостите на форума бяха деканът на факултет „Стопанска отчетност” проф. д-р Атанас Атанасов и директорът на Института за научни изследвания проф. д-р Маргарита Богданова. Ръководителят на катедрата проф. д-р Поля Ангелова припомни, че през първия етап на проекта е създадена специализирана аудитория по статистика, която се използва не само от студентите в спец. „Статистика и иконометрия”, но и от обучавани в други специалности студенти.

Ръководителят на проекта доц. д-р Красимира Славева представи екипа, реализирал инициативата, в състава на който освен преподаватели и докторанти от катедрата, са участвали и студенти. „Проектът, който реализирахме е свързан с протичащите в европейското образователно пространство процеси, с необходимостта от непрекъснато развитие и повишаване качеството на образование, и с използване на съвременните информационни и комуникационни технологии в обучението във всички степени”, каза доц. Славева. По думите й, сред целите на проектния екип е увеличаване използването на съвременните технологии за обогатяване на учебното съдържание на дисциплините и въвеждане на иновационни образователни технологии и методи в учебния процес, което ще допринесе за развитието на специалност „Статистика и иконометрия”, за подобряване на обучението и създаване на по-добри условия за реализация на студентите.


По време на форума бе представена логическата последователност на проекта, изискваща не само създаването на техническата инфраструктура, но и създаване на условия за използването й. Подобряването на компютърната и информационна осигуреност на студентите е съпътствано от използване на съвременни статистически програмни продукти и осигурен достъп до съществуващи статистически информационни системи и база данни, в резултат на което ще се повиши качеството на теоретичните знания и провежданите практико-приложни изследвания на студенти и преподаватели. Членове на проектния екип представиха практическото приложение на резултатите от проекта с презентации на различни информационни системи, използвани от Националния статистически институт и други органи на статистиката в България. Като резултат от научно-изследователската част на проекта бе представен статистическият и иконометричният софтуер в обучението на студентите и провеждането на научни изследвания.