ПРОЕКТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА СА „Д. А. ЦЕНОВ“ СПЕЧЕЛИ КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2021 Г. ОТ ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“

                                  

Основната цел на научноизследователския проект КП-06-Н55/1 „Развитие на селските територии в условията на трансформираща се към устойчивост икономика“ е проучване на теоретико-методологическите основи и институционалните императиви при развитието и управлението на селските територии в България, изискващи формиране на системи за взаимодействие между органите на властта и стопанските структури и разработване на фундаментален концептуален модел за устойчиво развитие на територията.

Темата на проекта съответства на обществените предизвикателства, посочени в Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030, и по-конкретно на преодоляването на регионалните различия в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, с акцент върху устойчивото управление и включването на подходящи практики за балансирано и конкурентоспособно развитие на селските територии.

Стопанска академия е базова организация, с партньори: Университет на национално и световно стопанство, гр. София и Икономически университет, гр. Варна. Ръководител на научния колектив е доц. д-р Марина Николова. В екипа участват учени от следните катедри: „Аграрна икономика“, „Стратегическо планиране“ и „Икономика и управление на туризма“, при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, „Икономика на природните ресурси“, при УНСС – София и „Аграрна икономика“, при ИУ – Варна. Съвместната изследователска работа е предпоставка за затвърждаване на партньорските взаимовръзки между сродни катедри от трите основни икономически висши училища в България и спомага за постигането на синергичен ефект в сферата на науката и образованието.

Размерът на финансирането по проекта е 170 000 лв. Предвиденият за Стопанска академия бюджет възлиза на 110 000 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца, считано от 15 ноември 2021 г.