Проф. д-р Теодора Димитрова – зам.-ректор на СА – „Доктор хонорис кауза” на Житомирския държавен технологически университет, Украйна

Заместник-ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – проф. д-р Теодора Димитрова бе удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Житомирския държавен технологически университет, Украйна.

Почетните символи за присъденото й звание, проф. Димитрова получи на тържествено заседание на Съвета на учените в украинския град от ректора на университета – проф. д-р т.н. Петро Мелничук. Сред мотивите за присъждане на почетното звание са научните постижения на проф. Димитрова в сферата на финансите и успешно реализирани международни проекти, както и приносът й за сътрудничеството между двете висши учебни заведения. Решението за присъждане на почетното звание на зам.-ректора на Свищовската академия е прието единодушно от членовете на Съвета на учените на Житомирския университет в края на месец май 2013г.

По време на церемонията по връчване на почетните символи на проф. Димитрова, зам.-ректорът на украинския вуз – проф. д-р ик.н. Оксана Олейник припомни, че взаимоотношенията и ползотворното сътрудничество между Стопанска академия и Житомирския държавен технологически университет имат 15-годишна история. Първият официален договор за сътрудничество е подписан през 2008г. – 10 години след първите научни публикации на свищовски преподаватели в печатни издания на украинския университет. Сред проявите, реализирани през годините между двете висши училища са участия на разменни начала на преподаватели и студенти в научни форуми, съвместни издания на речник на икономическите термини, сборници и учебни пособия. На студентите в Житомирския университет се предлага и изучаване на български език.

В качеството си на почетен доктор на Житомирския държавен технологически университет, проф. д-р Теодора Димитрова изнесе академично слово на тема „Финансови измерения на образованието”, което бе прието с голям интерес и последвано от дискусия. След официалната церемония по връчване на почетните символи, зам.-ректорът на Стопанска академия проведе работна среща с преподаватели от катедра „Финанси” към Житомирския държавен технологически университет.