Проспериращи български фирми представиха стажантски и работни позиции пред свищовските студенти в „Национални дни на кариерата” 2014

Най-големият форум за студентски стаж и кариера в страната – „Национални дни на кариерата 2014 - Добра Кариера, Добър Живот” се проведе за седми път в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Свищовското издание на форума даде възможност на над 1000 студенти да се срещнат с представители на 26 фирми и институции от страната, които представиха сектори, съответстващи на портфолиото от развиваните в Стопанска академия бакалавърски и магистърски програми.


Националните дни на кариерата в крайдунавския град откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. От името на академичното ръководство и на ректора проф. Величко Адамов, тя приветства организаторите и участниците във форума. Отчитайки факта, че „Национални дни на кариерата са константна величина в академичния календар на висшето училище”, проф. Димитрова подчерта, че в „академичния център на България – Свищов” слоугъна на националния форум може да бъде допълнен с основа, а основата е доброто образование. „Образование в Стопанска академия, добра кариера, добър живот” – каза проф. Димитрова. Като аргумент за това допълнение на слоугъна зам.-ректорът подчерта, че в дните на кариерата в Свищов участват проспериращи фирми и хора, които добре осъзнават значимостта на човешкия ресурс за финансовия резултат на техните компании. „Те са тук за да търсят свои служители, които имат адекватно образование, отговарящо на високите изисквания на пазара на труда. Те са тук защото знаят, че Стопанска академия е гаранция за качество пред работодателите и гаранция за успех на своите възпитаници” – каза още проф. Димитрова. Гаранцията за успех и качество потвърдиха и официалните гости на откриването на форума. В своето приветствие, зам.-кметът на Община Свищов – Пламен Александров  заяви, че провеждането на националния форум в града потвърждава, че потенциала който имат свищовските студенти представлява интерес за водещите компании на страната. „Убеден съм, че представителите на различните фирми ще намерят едни чудесни млади хора, които могат да се реализират успешно при тях. Убеден съм, че с обучението, получено в Стопанска академия, нашите деца ще могат да просперират” – каза Пламен Александров с пожелание за успех на участниците във форума.


„Тук наистина студентите и тяхната подготовката са толкова стойностни, че фирмите - наши клиенти с удоволствие наемат млади хора от Стопанска академия” – каза в приветствието си, управителят на JobTiger,  Светлозар Петров. Той сподели, че в Свищовското издание на дните на кариерата, неговата компания е представена от възпитаник на Стопанска академия, който е бил участник в предишно издание на форума. Приветствие отправи и Христина Тошкова, специалист „Корпоративни връзки” в Нестле България – генерален спонсор на националните дни на кариерата. Представяйки инициативата на компанията, наречена „Нестле има нужда от младите хора”, тя пожела на свищовските студенти да намерят своята мечтана първа кариера.


Възможностите, които дава на младите хора националния форум подчерта в обръщението си към студентите директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността към Стопанска академия – доц. д-р Николай Нинов. По думите му, освен че могат да изберат най-подходящата компания и длъжност за начало на своята професионална реализация, студентите имат възможност да научат какви знания, умения и качества ще са им необходими за да разгърнат потенциала си в правилна посока.

След официалното откриване на националния форум, студентите имаха възможност да посетят обособените щандове на представените фирми и институции, и да се запознаят с предлаганите от тях стажантски програми и работни места. В директен разговор с представителите на бизнеса студентите коментираха какви са конкретните изисквания на работодателите за дадена позиция, а част от тях дори подадоха на място необходимите документи за кандидатстване по стажантски програми. Ценна информация и съвети възпитаниците на Стопанска академия получиха и по време на организираните съпътстващи националния форум презентации, уъркшопи и казуси от участващи във форума компании и организации.


Участници в „Национални дни на кариерата – 2014” в Стопанска академия:

1. JobTiger  
2,3. Нестле България АД  
4. Университетски кариерни центрове  
5. UniCredit Bulbank  
6. AIG  
7. Българо-американска комисия за образователен обмен ФУЛБРАЙТ  
8. Национална мрежа информационни бюра „Достоен труд” към КТ ПОДКРЕПА  
9. ПроКредит Банк (България) ЕАД  
10. Societe Generale Expressbank  
11. ДЗИ и СиБанк  
12. KUKUI Corporation  
13. Идеал Стандарт - Видима АД  
14. Агенция по заетостта, член на мрежата EURES  
15. ЗД „Бул Инс” АД  
16,17. Обединена Българска Банка  
18. Алианц България Холдинг АД - Свищов  
19. Фондация „Кампания А21”  
20. ЕДЛАНТА - Образование в чужбина  
21. ПРОФИ КРЕДИТ България  
22. БОН  
23. AIESEC Свищов  
24. First Online Solutions  
25. ЗАД „ОЗК - Застраховане” АД  
26. ФАВО АД