Проведе се празнична церемония по откриване на 14-тият Алумни клуб „АИЕСЕК – Свищов”

На 17 ноември 2012 година в ауд. 7, се проведе тържествена церемония по основаването на Алумни клуб  „АИЕСЕК – Свищов”, който стана 14-тият пълноправен член на Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия.

На мероприятието организирано по инициатива на локалния офис на студентска организация „AIESEC” в партньорство с Образователен и кариерен център  при СА „Д. А. Ценов” – Свищов (ОКЦ), присъстваха десетки бивши и настоящи възпитаници на Висшето училище, обединени от идеята AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales) – най-голямата международна студентска организация, присъстваща в 107 страни и над 1700 университета по целия свят.

С припомняне на мисията на студентската организация, която се заключава в предоставяне на платформа от възможности на младите хора, които им помагат да открият и развият своя лидерски потенциал, председателят на AIESEC Свищов – г-ца Живка Петрова, откри празничната церемония. В поздравителното си слово, тя подчерта радостта на организаторите от факта, че поканата за основаване на Алумни клуб, като част от многобройното семейство на Асоциацията на Стопанска академия, е приета с възторг от присъстващите и разясни подбудите на този акт. Последните се заключават в желанието на всички присъстващи да запазят жива връзката с образователната институция, която ги подготви за „отличен старт в живота”; необходимостта от изграждане на традиции в областта на споделяне на лидерския опит и умения, между реализиралите се и настоящи възпитаници на висшето училище (членове на AIESEC); и не на последно място – запазване на приятелството, което свърза всички присъстващи.

За разясняване на мисията, целите, задачите, формите и процедурата по придобиване на пълноправно членство в Асоциацията на възпитаниците на Стопанска Академия, думата получи гл. ас. д-р Николай Нинов – директор на ОКЦ. В своето обръщение, той приветства присъстващите от името на Ръководството на Висшето училище, за позитивното отношение към конкретното академично начинание. Същевременно, директорът на ОКЦ, трасира бъдещите насоки за развитие и сътрудничество между новия Алумни клуб и Стопанска академия.

След детайлно представяне на визията и правилника на Асоциацията, присъстващите пристъпиха към избор на почетен председател, протоколист, име на Алумни клуба и на програма за бъдещата му дейност.  Присъстващите участници с право на глас, без никакво колебание и при пълно единодушие посочиха и избраха г-н Тихомир Утев за почетен председател на новооснования клуб, който получи наименованието „АИЕСЕК – Свищов”. Членове на новооснованият клуб станаха: Мирослав Тодоров, Анна Нинова, Пламена Христова, Борислав Николов, Петър Райков, Вяра Касабова, Гергана Йорданова, Биляна Николаева, Аспарух Петров, Любомира Велчева, Ивайло Иванов, Тихомир Утев.

Вече в ролята си на председател, г-н Утев изказа благодарности към Ръководството на Стопанска академия за успешно развиваната инициатива, която е изключително ценна за всички; благодари на директора на ОКЦ и на настоящото ръководство на локалната организация на AIESEC Свищов за отличната екипна работа по подготовката и провеждането на срещата и отправи пожелания за висока активност на новосформирания клуб, с която да се затвърди реномето на Висшето училище и се умножат неговите успехи.

В изказванията си, членовете на новия клуб потвърдиха готовността си да се включат активно в живота на Асоциацията и изразиха желанието си да сътрудничат непрекъснато с Академията по линия на образователния маркетинг и връзките с бизнеса – намерения намерили място в програмата на Алумни клуба.

В знак на признателност и уважение по повод 100-годишнината от учредяването на завещанието на дарителя Димитър А. Ценов, всички участници в церемонията по учредяването на Алумни клуба, се отправиха към неговия паметник пред сградата на Ректората, където положиха цветя и запечатаха с фотоси за личните архиви и академичните анали, този паметен ден.


Кратката, но съдържателна лекция, изнесена от уредничката на Академичният музей – г-жа М. Дончева, бе последната изненада, която организаторите от ОКЦ, поднесоха на членовете на новоучредения клуб ” АИЕСЕК – Свищов”.

Честването на учредяването на Алумни клуба, продължи по-късно вечерта в ресторанта на „Корпус Юг”, с традиционния за подобни случаи – щур купон.