Проведе се XIV издание на Националната научно-практическа конференция „Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения“

На 11 октомври 2024 година (петък), в 10.00 часа в аудитория „Академик Иван Стефанов“, в Ректората на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов, се състоя откриването на организираното от катедра „Застраховане и социално дело“ – XIV-то издание на Националната научно-практическа конференция с тематично заглавие „Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения“. Броят на регистрираните участници в тазгодишното издание на форума надхвърли 60, а заявените доклади бяха над 30.

Основната цел на провелата се национална конференция, началото на която е поставено през 1998 година (същата е провеждана с известни прекъсвания във времето), е свързана с „прокарването на мостове“ между застрахователната и осигурителната теория и практика. В рамките на отделните издания на конференцията,  своите проблеми, идеи и виждания, относно развитието на застраховането и осигуряването в България, споделят академичните преподаватели на първата у нас, и уникална по рода си катедра „Застраховане и социално дело“ и техни колеги от сродни университети, представители на застрахователни и пенсионно осигурителни дружества, застрахователни брокери, представители на държавния регулаторен орган – Комисия за финансов надзор, а в последното издание и ръководството на Гаранционен фонд.

Съорганизаторите на националната конференция тази година са 5 на брой и това са:
•        Асоциацията на българските застрахователи (в която членуват над 92% от застрахователните дружества, работещи на българския пазар);
•        Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (представляваща интересите на 90% от пенсионноосигурителните дружества в страната);
•        Асоциацията на застрахователните брокери в България (в която членуват 72 брокера);
•        Гаранционният фонд (чиято основна задача е да гарантира интересите на гражданите пострадали при пътнотранспортни произшествия от незастраховани водачи на МПС).
•        Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“ (която носи името на първия ръководител на катедра „Застраховане и социално дело“ при СА „Д. А. Ценов“, в чиито устав е записано, че нейната основна цел е да насърчава, съдейства и подпомага развитието на застрахователната и осигурителната дейност в Република България).

Конференцията бе открита от доц. Румен Ерусалимов – декан на факултет „Финанси“ при Свищовската академия. Приветствия към организаторите и участниците отправиха доц. Марин Маринов – ректор на СА „Д. А. Ценов“, Нина Колчакова – генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, Анастас Петров – член на УС на БАДДПО, изпълнителен директор на ПОК „ОББ Пенсионно осигуряване“ ЕАД, Максим Колев – председател на УС и изпълнителен директор на Гаранционния фонд, Камелия Мишева – секретар на Асоциацията на застрахователните брокери в България и проф. д.ик.н. Диана Иванова – главен секретар на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“.

След кратка пауза, за превърналата се в традиция паметна снимка на участниците в националния форум пред сградата на Ректората на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, стартира  пленарна сесия, в рамките на която, бяха представени два пленарни доклада задали тона на дискусиите, а именно: „Икономическият отпечатък на застраховането в България: предизвикателства и възможности за развитие“ с автор  и презентатор – д-р Веселин Ангелов (Член на УС на АБЗ и Изп. директор на ЗАД „Алианц България“) и „Модел за измерване на ефектите от въвеждането на пенсионни портфейли свързани с жизнения цикъл“ с автори и презентатори - Анастас Петров (член на УС на БАДДПО, изпълнителен директор на ПОК „ОББ Пенсионно осигуряване“ ЕАД), Иван Иванов (ПОК „ДСК – Родина“) и Александър Вучков („Пенсионноосигурителна компания ОББ“ ЕАД).

След обедната пауза, работата продължи в два отделни тематични панела (Пазарни и извънпазарни предизвикателства пред застраховането и Пазарни и извънпазарни предизвикателства пред осигуряването) с модератори и научен секретар за първи панел: доц. д-р Венцислав Василев, доц. д-р Румен Ерусалимов и гл. ас. д-р Валентина Нинова и с модератор и научен секретар за втори  панел: доц. д-р Николай Нинов и гл. ас. д-р Таня Илиева. Според направените заявки, в двата обособени тематични панела бяха дискутирани разнообразни по същността си проблеми. В застрахователния панел се обсъдиха въпроси свързани с: въвеждането на дълго чаканата у нас система Бонус-Малус; проблемите, съпътстващи развитието на различни видове застраховане; дигитализацията на основни процеси в пласмента и поддръжката на застрахователните договори; нивото на застрахователна култура в страната; предизвикателствата пред застрахователния бизнес, свързани с непрекъснатите промени в нормативната уредба и др. В осигурителния панел беше дискутиран широк кръг въпроси, свързани с: развитието на публичното и допълнителното пенсионно осигуряване в България; застаряването на населението и тенденциите при определянето възрастта за пенсиониране; участието на осигурените лица във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване; здравното осигуряване и проблемите произтичащи от неосигурените лица и др.
Преди официалното закриване от страна на доц. д-р Румен Ерусалимов, беше представено аналитчо обобщение на „свършената работа“ в рамките на двата панела от доц. д-р Венцислав Василев – ръководител на проект „Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика, проблеми и решения”.
Важен факт, който следва да бъде отбелязан, е че Националната конференция се превърна във формален повод, по препоръка на МОН, през 2022 г. да бъде сформиран „Алианс по застраховане и социално дело“. Алиансът вече 2 години извършва заложените си в договора за сътрудничество дейности, а настоящото издание на конференцията се проведе имено под неговата егида. Партньори в този алианс са Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ и 4 от съорганизаторите на конференцията: АБЗ, БАДДПО, АЗББ и Гаранционния фонд.