Публичната лекция, по случай студентския празник «8-ми декември», изнесена от д-р Митко Василев

По инициатива на Факултет "Мениджмънт и маркетинг” и на Центъра за международно сътрудничество и проекти и с подкрепата на Студентски съвет на 4 декември беше организирана и проведена публичната лекция, по случай студентския празник «8-ми декември». Гост на Стопанска Академия беше Д-р Митко Василев, главен управител на Германо - българската индустриална и търговска камара – София, който изнесе лекция на тема: “Германия – основен икономически партньор и българо-германските икономически връзки”.

В препълнената зала със студенти и преподаватели от Академията Д-р Василев говори за съвременното състояние на търговските и икономическите връзки между България и Германия. Разкривайки съвремения облик и предимствата германската икономика той изтъкна, че марката «Произведено в Германия» е символ на качество и надеждност, което превръща страната в желан икономически партньор. Чрез лекцията беше обърнато внимание на факта, че Германия е, както «локомотивът» на европейската интеграция, така и една от най-могъщите експортни сили в света. Беше направен преглед на състоянието и перспективите за развитие на българо-германските икономически връзки, като се акцентира върху предимствата на бизнес средата у нас и на конкурентоспособността на германската икономика.


На госта бяха зададени множество въпроси и се завърза дискусия по въпросите, свързани с възможността българкият бизнес да отговори на предизвикателствата на европейския, в т. ч. и на германския пазар, но също така по проблеми, свързани с добрите и лошите практики на общуването. Бяха представени възможности за провеждане на студентски практики и стажове в немски фирми, членове на Германо - българската индустриална и търговска камара.