Работна визита в Украйна проведоха представители на СА „Д. А. Ценов”

Работна визита в Украйна проведоха представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, Ротари клуб Свищов и фондация „Бесарабски българи-98”. Петдневната визитата (25-30 април 2017 г.) бе по инициатива на свищовски ротарианци и академичното ръководство, а в делегацията бяха доц. д-р Николай Нинов (зам.-ректор „СПИК”), Георги Матров (президент на Ротари клуб Свищов), проф. д-р Маргарита Богданова (ръководител на катедра „Стратегическо планиране” и член на Ротари клуб Свищов) и Светлана Филипова (председател на фондация „Бесарабски българи-98”). Целите на работното посещение бяха свързани с: установяване на контакти с представители на българската диаспора; посещение на средните училища в градовете Болград, Одеса и Измаил; презентиране на възможностите за обучение и портфолиото от специалности, развивани в свищовската академия; промотиране на опциите и изискванията за обучение на украински граждани в Стопанска академия; проучване на възможностите за тясно сътрудничество с културните центрове на българите в Украйна.

След пристигането си в гр. Болград, работната група посети Областно учебно заведение „Специализирано общообразователно училище-интернат „Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ (с преподаване на български език), създадено на 10 юни 1858 година. Почти 160-годишното училище, в което са учили редица български министър-председатели, първият ректор на Софийския университет, генерали, диригенти, министри, видни революционери-демократи, и което има славна история, е локализирано в най-концентрираната с представители на българската диаспора област. В срещата, проведена с директора на училището Снежана Скорич и нейния екип, бяха разисквани редица въпроси, свързани с историята на учебното заведение и процеса на обучение. Бяха трасирани възможностите за съвместно сътрудничество и сключване на договор за партньорство между двете образователни институции. Представителите на Стопанска академия бяха удостоени с честта да са официалните гости и участници в традиционния виенски бал на учениците от гимназията – перфектно организирано събитие, съпроводено с класически танци, музикални изпълнения и забавления за учениците от 9, 10 и последния 11 клас. На следващия ден доц. Нинов и проф. Богданова имаха възможност да презентират СА „Д. А. Ценов” и възможностите за обучение, които предлага висшето училище на бесарабските българи (Постановление 103 на МС за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина), на лицата с двойно гражданство и на чуждите граждани в РБългария, пред всички обучаващи се в Болградската гимназия.


В рамките на същия ден, представителите на свищовското висше училище участваха в изключително важно за украинската общественост събитие – отбелязването на 31-вата годишнина от трагичните Чернобилски събития, в рамките на което бе извършено поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите ликвидатори (граждани на Болград и областта) на щетите в Чернобил. Работната визита продължи с посещение на Българския културен център в гр. Болград. Директорът Галина Иванова изнесе увлекателна беседа за дейността на центъра и неговите инициативи. Членовете на българската делегация се поклониха и пред паметника на загиналите бесарабски българи за освобождението на България. Проведена бе среща и с представители на неделно училище „Изворче“ – сем. Русеви, в което се подготвят ученици по български език за кандидатстване във висши учебни заведения в РБългария.


В рамките на визитата, работната група се срещна с Дмитрий Феодорович Терзи – директор на Всеукраинския център на българската култура. Той представи дейността на центъра и анонсира събитията, които се провеждат в него. На работната среща бяха обсъдени различни идеи за съвместно сътрудничество между центъра и свищовското висше училище. Същия ден гостите от Свищов посетиха Генералното консулство на България в гр. Одеса, където се проведе конструктивен разговор с консул Димитър Тучков и съветника по образованието в консулството – Тодор Витев. Обсъдени бяха идеи на свищовското висше училище за привличане на студенти от Украйна, възможностите за презентиране на образователното портфолио на Стопанска академия чрез консулската служба и организиране на презентации на територията на област Одеса.

Последната спирка на работната група бе гр. Измаил, където се проведоха поредица от срещи с бивши и потенциални-бъдещи възпитаници на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Двете презентации се състояха в местния български културен дом и в най-голямото и престижно специализирано общообразователно училище „А. В. Суворов“.


Презентацията на доц. Нинов, проф. Богданова и Светлана Филипова в измаилското средно училище премина при висок интерес и внимание от страна на ученици, учители, родители и местни общественици, които след приключването й, проведоха персонални срещи с гостите и зададоха голям брой въпроси, свързани с възможността за обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” - Свищов.