Ръководителят на кат. „Финанси и кредит” участва в гребен поход по р. Дунав с реконструиран по европейски проект римски кораб

Ръководителят на катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – проф. д-р Стоян Проданов, бе част от екипажа на римската лусория „Danuvina Alacris” (Живият Дунав). Проф. Проданов, който е почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и основател на римския реенактмънт в страната, бе единствения българин сред гребците – доброволци в седмия и най-дълъг гребен етап по река Дунав от сръбското селище Рам през Видин до Свищов.

Круизът по река Дунав на репликата на римска лодка от IV в., тип лусория, се осъществява в рамките на проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут” (Жив Дунавски лимес), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав” 2014-2020 г., изпълняван от Асоциацията на дунавските общини „Дунав” (АДО „Дунав”). Останалите български партньори по проекта са Национален туристически клъстер „Българският пътеводител” и Центърът за интерпретиране на наследството. Римската лусория е изградена през последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър” в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 метра, широка е 2,8 м с дървесина от дъб и смърч, и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники. Украсяването ѝ също е имитация по открити артефакти и останки, като на щитовете символично е изобразена Богинята на победата и успеха Виктория.

Капитан на международния екипаж от доброволци е жена, университетски преподавател и офицер от резерва на австрийската армия – Анна-Мария Кайзер.
Екипажът е съставен от 20 гребци, които могат да развият максимална скорост от 13 км./час. На всеки етап екипажът се заменя, като селекцията е по строги правила и одобрение измежду стотици кандидати от цял свят. Пътешествието на плавателния съд започна в средата на месец юли от Инголщадт, Германия и за три месеца и половина трябва да достигне до Сачидава, Румъния, като преминава през 8 държави, чиито територии преди 2 хилядолетия са принадлежали на Римската империя. В българския участък от 2 500-километрово приключение римската лусория акостира на няколко пристанища, като във Видин и в Свищов тя бе посрещната от Групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ към Съвет по туризъм - Свищов, в състава на която има преподаватели и студенти от Свищовската академия.
Лусорията ще акостира на българския бряг в 12 селища и градове, като при Свищов местата на гребците на борда ще се заемат от нов екипаж за началото на осмия етап от плаването. Последните три етапа от прехода по река Дунав от Сърбия през България и Румъния следват древния римски придунавски път Via Istrum. Целта на круиза е свързване на Дунавския лимес и подкрепа за културно-историческия туризъм в региона по течението на р. Дунав.