Ръководство


Уважаеми колеги,
както и в предходните години, германският Бундестаг ще проведе програмата "Между­народна парламентарна стипендия (IPS)" съвместно с Хумболдтовия университет, Сво­бодния университет и Техническия университет в Берлин. Тя се организира под патрона­жа на Президента на Бундестага и изцяло се финансира от германския парламент.

Международната парламентарна стипендия е насочена към млади абсолвенти, които със своите квалификация, лични качества и нагласи имат намерение да изпълняват управленческа или обществена роля в родината си. Бундестагът дава възможността на мла­ди хора от Централна, Източна и Югоизточна Европа, Франция, Израел и САЩ да се за­познаят с германската парламентарна система на теория и в практика. IPS е дългосрочна политическа инвестиция с цел да засили и утвърди партньорството между Германия и държавите - участващи в програмата..

Парламентарната практика е с продължителност от 01 март до 31 юли 2015 г. В начало­то стипендиантите получават общо въведение в парламентарните принципи и в акаде­мичния живот в трите университета в Берлин и от администрацията на Бундестага. По време на практиката под формата на кратки семинари немските политически фондации представят на участниците политическия, икономическия и културния живот на Федерал­ната република. В рамките на пълен работен ден практикантите се запознават с разнооб­разните задължения в кабинета на един дапутат (напр. оценителни работи, писане на ре­чи, статии и писма, подготовка на парламентарни заседания, както и изпълняване на секретарски задачи). Предвидени са и посещения на избирателния район на съответния германски депутат.

Бих бил много благодарен, ако имате възможност да предоставите тази информация на евентуални заинтересовани от Вашата институция. Конкретните изисквания за получава­не на стипендия, процедурата за кандидатстване, както и формулярите за кандидатстване, могат да бъдат изтеглени на следния интернет адрес: www.bundestag.de/ips .

Срокът за подаване на документите в Посолството на Федерална република Германия е до 30 юни 2014 г. Само изцяло попълнени документи ще бъдат взети под внимание.