Развиване на успешен бизнес с грижа за природната среда дискутираха на кръгла маса в Свищов студенти, преподаватели и биопроизводители

Kръгла маса на тема „Концепцията за устойчиво природоползване на ЕС – проблеми и перспективи в устойчивото развитие на бизнес структурите в селските райони на РБългария” предизвика оживена дискусия между студенти, преподаватели и представители на практиката относно развиване на успешен бизнес с грижа за опазване на природната среда в Р България. Kръглата маса бе  организирана по научноизследователски проект №16/2013 г. на екип от катедра „Аграрна икономика” с ръководител доц. д-р Марина Николова.

Форумът откри директорът на Института за научни изследвания (ИНИ) при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – проф. д-р Маргарита Богданова. Сред гостите бе и деканът на факултет „Производствен и търговски бизнес” – проф. д-р Анета Денева. Като представители на практиката, специални гости и участници в кръглата маса бяха Албена Симеонова – член на Международната федерация на биоземеделците, която заедно с Пепо Петров са представители на Българската асоциация за биопродукти (БАБ) и Фондацията за околна среда и земеделие (ФОСЗ), Пламен Калинов – управител на дружество, сертифициран биопроизводител на биологични плодове, сокове и вина от арония. Участници в кръглата маса бяха студенти не само от спец. „Аграрна икономика”, но и от други специалности, проявяващи интерес към проблематиката, преподаватели от различни катедри към факултет „Производствен и търговски бизнес”.


Проектният екип представи основната теза, целите и задачите на проведеното научно изследване, чиято тематика е свързана с опазването на околната среда като хоризонтален приоритет на европейската регионална политика. Гостуващите лектори от практиката Албена Симеонова и Пламен Калинов представиха проблемите по договарянето на мерките за подпомагане на биопроизводството за новия програмен период 2014 – 2020 г., както и благоприятните възможности за финансиране на биологичното земеделие и модернизация на стопанствата. Дегустация на биопродукти от собствените стопанства на презентиращите, (биохляб от лимец, сок от арония, биовино от арония и грозде) предизвика голям интерес сред присъстващите и стана предмет на по-късно развилата се дискусия и въпроси от студентите. Пепо Петров представи проекта „Възможности за устойчиво биологично производство на биогаз в биологични стопанства”. Той илюстрира икономическата взаимна изгода между биогаз и биологично земеделие, като акцентира че международният проект се разработва и ще бъде тестван в няколко държави (Австрия, Дания, Германия, Испания и Полша) включително и България.

Голям интерес предизвикаха споделените проблеми за поддържане на устойчив бизнес и конкурентоспособност на българските биопроизводители, както и възможностите за отстояване равнопоставеността им с европейските биоферми.

Научноизследователският проект, реализиран от екипа от катедра „Аграрна икономика”, е финансиран от бюджетната субсидия за присъщата научноизследователска дейност на висшето училище със съдействието на Института за научни изследвания при Стопанска академия.