Рекорден брой участници предизвика тазгодишното национално ученическо състезание по банкиране в Стопанска академия

Рекорден брой участници предизвика 4-то национално ученическо състезание по банкиране, организирано от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) и от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. В тазгодишното издание на средношколската надпревара, която бе под надслов „Моят първи бизнес кредит” участваха 230 ученици от 29 училища в страната, водени от 31 учители.


В организацията бяха ангажирани 46 студенти-ментори на участващите отбори, 12 докторанти от катедрата, над 20 преподаватели, както и ръководители и експерти от 5 банкови институции. Инициативата на първата българска финансова катедра, която през настоящата академична година ще чества 65 г., по традиция бе посветена на Деня на банкера – Никулден и на Студентския празник – 8 декември.

Състезанието откри зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов. Той пожела на средношколците успешно представяне, в което да защитят марката на своето училище като покажат знания, умения, оригиналност и необходимите личностни качества. 


Приветствия към участниците отправиха и преподавателите към катедрата проф. д-р Румяна Лилова, проф. д-р Теодора Димитрова и доц. д-р Стоян Проданов, отговарящи за направления „Публични финанси”, „Банково дело”,  „Инвестиции”, както и нейният ръководител проф. д-р Андрей Захариев от направление „Корпоративни финанси”.

Представяйки регламента на състезанието, проф. Захариев поясни, че всеки от участващите 46 отбора е сформиран от по 5 ученици от различни училища. Отборите бяха групирани в 5 състезателни направления, където се изискваше разработване на предприемачески идеи и кредитни обосновки на проекти, търсещи банково финансиране. Ангажимент към състезанието имаха пет търговски банки, които чрез свои кредитни консултанти и ръководители на клонове и финансови центрове, даваха ценни съвети на младите кандидат-финансисти и банкери. Участниците в дадено направление бяха отличени с баджове в характерния цвят за съответната банка-партньор. Разпределени в компютърните аудитории на Академията, с осигурени файлове с изходни данни за заданието и макет за презентациите, отборите работиха по зададените казуси, подпомагани от своите ментори в лицето на изявени студенти от специалност „Финанси” и от кредитни консултанти от банките. Пред журита по съответните направления, учениците представиха отборно проектните си идеи, предложения и кредитни обосновки.


На церемония по обявяване на резултатите бяха наградени класиралите се на първите места при индивидуалното представяне и в отборната надпревара във всяко от петте направления. Наградите връчиха участващите в комисиите представители на банки. В направление „Бизнес кредитиране”, носещо „зеления” цвят на Банка ДСК, директорът на банковия клон в Свищов Цоло Цоловски връчи наградата за първо място на отбора с ментор Нергин Алим. В индивидуалната надпревара комисията присъди две първи места, които заеха Георги Георгиев от ФСГ – Добрич и Виктория Маринова от СУ „Н. Катранов”, Свищов. 


„Корпоративно банкиране” бе „червеното” направление на Уникредит Булбанк, в което кредитният инспектор Марияна Братова връчи индивидуалната награда на Мария Петрова от ТГ – Стара Загора, а в отборното класиране първо място зае ученическият тим с ментор Маринела Денчева. В „синия” поток, направление „Европейско финансиране” директорът на финансовия център на Общинска банка в Свищов, Пламен Георгиев награди отбора с ментор Деница Кирилова, а първото място в индивидуалната класация бе присъдено на Франческа Анри от ПГИ – Благоевград. 


Победител в „жълтото” направление „Проектно финансиране” стана отборът с ментор Ирена Тодорова, а индивидуалната награда директорът на Райфайзенбанк – Свищов, Живко Павлов връчи на Виктор Господинов от ФСГ – Добрич. В „сивия” поток, направление „Международно кредитиране” индивидуална награда бе присъдена на Диана Атанасова от НФСГ – София, а при отборното представяне директорът на ОББ, клон Свищов – Кирил Кирилово връчи първа награда на отбора с ментор Кирил Лучков.

Проф. Андрей Захариев обяви, че разликата в представянето между останалите отбори в направленията е минимална и заради професионалните бизнес идеи, презентации и кредитни обосновки на всички останали участници и отбори журитата присъдиха почетното второ място. Така във високосната 2016 г. над 200 средношколци от страната завоюваха „среброто” в състезанието по банкиране на Стопанска академия. Всички ученици получиха сертификати, които им дават правото да кандидатстват за студенти в Стопанска академия и да бъдат записани по първа желана специалност и форма на обучение. Посланието, което проф. Захариев отправи към учениците от всички краища на България, участвали в 4-то издание на националното състезание по банкиране е „Днес на елитните български гимназии абитуриент – утре на свищовската академия финансист-абсолвент!”. Допълнително, за всеки ученик бе подготвено персонално писмо от катедрата-организатор до неговите родители с аргументирана покана да подкрепят решение за кандидатстване в СА „Д. А. Ценов” в ОКС „Бакалавър”.

За придружаващите участниците в състезанието 31 учители бе организирана национална учебно-методическа работна среща „Възможности и перспективи пред съвременното финансово-икономическо образование”. Гостуващите учители приветства зам.-ректорът доц. Нинов, който им връчи и сертификати за участие. 


Зам.-ректорът коментира с учителите рейтинговата система на МОН, според която Стопанска академия заема челни позиции и анонсира предстоящите на 16 декември ученически състезания в други икономически направления. Новият учебен план за спец. „Финанси” представи доц. д-р Анелия Радулова – научен секретар на катедрата, а Татяна Друмева запозна учителите с възможностите за следдипломна квалификация, чуждоезиково и професионално обучение, които осигурява свищовското висше училище. Като ръководител на катедра „Финанси кредит”, проф. Захариев подчерта, че реализацията в сектор „Финансови дейности” в страната е оценена с 1764 лв. средномесечна заплата през 2016 год., което го класира на второ място след IT сектора. „За своите 65 години свищовската финансова катедра е дала на България над 30 хиляди възпитаници, сред които плеяда министри, кметове, народни представители, предприемачи, председатели на общински съвети, стопански ръководители, банкери и финансисти”, каза проф. Захариев говорейки за обучението по „Финанси” в Стопанска академия. Катедрата-организатор осигури подаръци и за всички учители. Те получиха академичен учебник по „Финансов анализ” (издание 2016 г.) и катедрен календар за 2017 г.


На антично академично парти „Legio Prima” над 300 участници в състезанието за банкери „Моят първи бизнес кредит” си дадоха среща в неформална среда в ресторанта на академичния корпус „Юг” с домакинството на Първи италийски легион към Съвет по туризъм – Свищов, с председател ас. д-р Стефан Станимиров – преподавател от финансовата катедра. Учениците и учителите, гости на Академията, както и студентите - ментори бяха посрещани в корпус „Юг” от стражници-легионери, от знаменосеца и легата на легиона. В музикална обстановка на танци и ритми бе проведена и викторина за историята на Римската империя с предметни награди, осигурени от Съвета по туризъм и „Винпром – Свищов”, който лансира търговски марки от своята продукция, свързани с Нове и Първи италийски легион.

Очаровани от гостоприемството в Свищов и в Стопанска академия, от организацията на състезанието, доволни от осъществените контакти, спечелените награди и нови приятелства, ученици и учители споделиха, че никъде в страната няма подобна проява, която да осигури толкова много емоции за участващите средношколци.

Отборите - победители в петте направления:

ЗЕЛЕН ПОТОК, ТБ ДСК - Отбор 4 с ментор Нергин Алим

Ученик

Средно училище

Град

  Айля Еркин Ибрям

  Професионална гимназия по икономика

Шумен

  Александра Стилиянова Петрова

  Финансово-стопанска професионална гимназия "Васил      Левски"

Монтана

  Десислава Красимирова Желязкова

  Професионална търговска гимназия

Бургас

  Кристияна Любомирова Георгиева

  СУ "Николай Катранов"

Свищов

  Ралица Николаева Бойчева

  Професионална гимназия по икономика "Иван Илиев"

Благоевград

СИН ПОТОК, ТБ ОБЩИНСКА БАНКА - Отбор 26 с ментор Деница Кирилова

Ученик

Средно училище

Град

  Екатерина Христова Йорданова

  Професионална гимназия по икономика "Иван Илиев"

Благоевград

  Захаринка Ивайлова Георгиева

  Финансово-стопанска професионална гимназия "Васил  Левски"

Монтана

  Мартин Алдинов Дъртаков

  ПГЛПИ "Атанас Буров"

Горна Оряховица

  Момчил Веселинов Колев

  Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“

Добрич

  Селда Севджан Юсеин

  Професионална гимназия по икономика "Алеко Константинов"

Кърджали

 

ЖЪЛТ ПОТОК, РАЙФАЙЗЕН БАНК - Отбор 32 с ментор Ирена Тодорова

Ученик

Средно училище

Град

  Йоана Петкова Винкова

 Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски"

Стара Загора

  Маргарита Радомирова Маркова

  Частна професионална гимназия по икономика и управление

Пловдив

  Милена Ганчова Иванова

 Професионална гимназия по икономика "Иван Илиев"

Благоевград

  Николета Асенова Николаева

  ПДТГ "Димитър Хадживасилев"

Свищов

  Габриела Цветелинова Георгиева

 Финансово-стопанска професионална гимназия "Васил Левски"

Монтана

 

ЧЕРВЕН ПОТОК, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК - Отбор 16 с ментор Маринела Денчева

Ученик

Средно училище

Град

  Белослава Васкова Николова

  Частна професионална гимназия по икономика и    управление

Пловдив

  Виолетка Владимирова Гавазка

  Професионална гимназия по икономика "Иван Илиев"

Благоевград

  Деница Маринова Маринова

  ПДТГ "Димитър Хадживасилев"

Свищов

  Джейлян Метин Али

  ПГИ "Робер Шуман"

Разград

  Мария Недкова Петрова

  Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски"

Стара Загора

 

СИВ ПОТОК, ТБ ОББ - Отбор 43 с ментор Кирил Лучков

Ученик

Средно училище

Град

  Ани Атанасова Стоянова

  Професионална гимназия по икономика "Иван Илиев"

Благоевград

  Велислав Стоилов Врангов

  Професионална търговска гимназия

Бургас

  Полина Пламенова Петрова

  СУ "Николай Катранов"

Свищов

  Ралина Милкова Мочукова

  ФСУ "Атанас Буров"

Хасково

  Христина Димитрова Николова

  Финансово-стопанска професионална гимназия "Васил Левски"

Монтана