Рекорден брой участници привлече студентска научна сесия на катедра „Финанси и кредит” в Стопанска академия

Рекорден брой студенти участваха в научна сесия, посветена на 60-годишнината на Факултет „Финанси” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът, организиран от катедра „Финанси и кредит” на тема „Решения за бизнес развитие и икономически растеж”, привлече участници от всички курсове и специалности на Свищовската Алма матер и други висши училища.

Научната сесия откри ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов. Приветствайки участници, той подчерта че повод за провеждането на форума не е само 60-годишнината на Факултет „Финанси”, но и възможността студентите да покажат какво могат на този етап и какво искат да постигнат.

„Името на Стопанска академия ще ви отвори много врати, но те ще се отворят по-лесно само ако вие днес направите сериозна крачка към професионалното си усъвършенстване” – каза проф. Адамов. Той окуражи студентите за представянето им в научната сесия като им припомни, че тези форуми са място, където те тренират да говорят пред аудитория – важно умение за един бъдещ мениджър.

Сред гостите на официалното откриване бяха заместник-ректорите проф. д-р Любен Кирев, проф. д-р Иван Върбанов и доц. д-р Теодора Димитрова, деканът на Факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова, председателят на Общото събрание – проф. д-р Данаил Врачовски, директорът на Образователен и кариерен център – гл. ас. д-р Николай Нинов, преподаватели.

Приветствие за проявения кураж да участват в научната проява, студентите получиха и от ръководителя на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев. „Това е научна сесия, която ще остане в историята” – заяви проф. Захариев, като поясни, че за първи път броя на депозираните студентски научни доклади е над 100. Във форума участваха 110 студенти включително 101 бакалаври от всички курсове на обучение и 9 магистри. Освен това,  за първи път в организиран от една катедра научен форум са заявили участие докладчици от всички специалности на Стопанска академия. „Очевидно „Финанси” е не само кариера, не само министерство, не само богатство, не само пари, но и притегателен център за вашите научни търсения” – каза още проф. Захариев. Той обяви регламента за провеждане на научната сесия и представи състава на всяко жури, оценяващо участниците във форума. 

Студентите бяха разпределени в четири състезателни секции според степента на тяхната подготовка.


Участниците от 1-ви и 2-ри курс бяха обединени в една състезателна секция, оценявана от жури с председател зам.-ректор доц. д-р Теодора Димитрова. Докладчиците от трети курс се представиха пред жури, председателствано от проф. д-р Румяна Лилова.

Най-многобройната група – четвъртокурсници и магистри, бяха разпределени в две състезателни секции. Председател на журито в секция с профил „Корпоративен” беше проф. Захариев, а участниците в секция с профил „Бюджетно-банков” оценяваше жури, председателствано от доц. д-р Жельо Вътев – научен секретар на катедра „Финанси и кредит”.

След представяне на докладчиците в отделните секции се състоя церемония по награждаване. Всички студенти получиха сертификати за участие в конференцията, а най-добре представителите се бяха отличени с грамоти и парични награди, осигурени от катедра „Финанси и кредит”.

Във всички секции бяха присъдени по едно първо и две втори места, като и дванадесетте отличени са възпитаници на катедра „Финанси и кредит” и специалност „Финанси”.


Сред докладчиците от първи и втори курс лидерската позиция заслужи Даяна Желязкова Шутиноска, следвана от Антонио Валентинов Дичев и Силвия Блажева Петрова. Първото място сред третокурсниците бе присъдено на Петя Володиева Сурдова с подгласници Георги Димитров Георгиев и Николай Емил Димитров.


В профил „корпоративен” първото място заслужи Мариан Ангелов Давидов от 4-ти курс с подгласници магистрите от програма „Финансов мениджмънт” Мария Младенова Младенова и Васил Михайлов Костов. Отличени в профил „бюджетно-банков” бяха Йолина Цветелинова Ангелова – 4-ти курс, Владимир Валентинов Вълчев – магистърска програма „Финансов мениджмънт” и Мирослав Перов Стефанов – 4-ти курс.