Рекорден ръст при приема и защитите на докторанти в Стопанска академия

Престижността на образователната и научна степен „доктор” и повишаването на образователния ценз чрез третата степен на висшето образование стават все по-осъзнати и ценени в България. Този факт се потвърждава и от статистиката за последните години на отдел „Докторантура и академично развитие” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Акредитирано от Националната агенция за оценяване и акредитация, Свищовското висше училище провежда редовно и задочно обучение, както и обучение при самостоятелна подготовка на докторанти в професионалните направления 3.8 „Икономика” и 3.7 „Администрация и управление”.

Само за една учебна година трикратно са се увеличили приетите в самостоятелна форма на обучение за ОНС „доктор”, която е предпочитана форма най-вече от специалисти от практиката, заемащи мениджърски позиции в държавния и корпоративния сектор. Увеличава се и приема на докторанти за обучение, финансирано от държавата. За учебната 2013 – 2014 година в Стопанска академия е реализиран рекорден прием в редовна и задочна форми, също трикратно по-голям в сравнение с предходната година. Голяма част от обучаващите се в редовна и задочна докторантура са отлични студенти, стипендианти на БНБ, на Фондация „Атанас Буров” и на различни съвместни стипендиантски програми, победители в националния конкурс „Млад икономист”, организиран от Съюза на икономистите в България, призьори от академични, национални и международни студентски форуми.   

Обявените места за обучение, финансирано от държавата през настоящата учебна 2014 – 2015 г. са 81 по 13 акредитирани докторски програми. За първи път ще бъде осъществен прием в двете нови програми по „Икономика и управление” в отраслите „Туризъм” и „Аграрна икономика”. Приемът на документи вече приключи, а конкурсните изпити по специалността и избрания чужд език ще се проведат през м. ноември. Кандидатстването за самостоятелна форма на обучение е целогодишно и се осъществява чрез проект за дисертационен труд.


Една от основните задачи на докторантите е да разработят дисертация по значим за икономиката проблем. В рамките на една календарна година почти два пъти се е увеличил броя на защитилите дисертационен труд и придобили ОНС „доктор”. Сред докторантите, обучавали се в самостоятелна форма и защитили дисертации са представители на министерства, държавни агенции, банковия сектор, застрахователни компании, осигурителни дружества, големи корпорации, търговски предприемачи и други представители на частния бизнес. Резултатите от изследванията на младите учени се публикуват в „Годишен алманах научни изследвания на докторанти” и се презентират на докторантска научна сесия, чието седмо издание предстои да се проведе през м. декември.

Обучението в образователната и научна степен „доктор” в Стопанска академия на български и чуждестранни студенти, което се осъществява от утвърдени хабилитирани преподаватели, е по индивидуален учебен план независимо дали е в редовна, задочна или самостоятелна форма. Освен научноизследователска дейност, докторантите имат възможност и за преподавателска или експертна дейност. Предвидени са посещение и участие в семинари, национални и международни научни форуми. Като част от академичната общност и като хора с висок потенциал, докторантите участват активно и в реализираните във висшето училище проекти по национални и европейски програми заедно с академични преподаватели.