Ректорът на СА „Д. А. Ценов“ участва в представянето на Индекса на административния капацитет на държавната администрация

Ректорът на СА „Д. А. Ценов“ – доц. Марин Маринов участва в представянето на индекса на административния капацитет на държавната администрация в България за 2023 г., което бе проведено на 26 април 2024 г. в УНСС, София. Автори на традиционното проучване за качеството на държавната администрация у нас са проф. Борислав Борисов – изследовател в Института по икономика и политики към УНСС и гл. ас. Юлиян Господинов от Свищовската академия.

Приветствия към присъстващите при откриването на форума направиха проф. Димитър Димитров – ректор на УНСС, доц. Марин Маринов – ректор на СА „Д. А. Ценов“ и д-р Павел Иванов – изпълнителен директор на Института по публична администрация към МС. Проф. Димитров очерта важността и значимостта на представеното изследване и изтъкна, че се обсъждат идеи как то в бъдеще да обхване и бизнес администрацията. В своето обръщение доц. Маринов изтъкна, че проучването на капацитета на държавната администрация в България за пореден път доказва доброто институционално партньорство между участниците в него и че авторите му улавят много точно проблемите, предизвикателствата и тенденциите в развитието на държавното управление. На свой ред д-р Иванов благодари на авторите на проучването за добре свършената работа и уточни, че подобен тип изследвания в България са изключително малко. Също така той заяви, че в бъдеще държавната администрация трябва да върви по пътя на оценката на компетентностите на служителите и по-тясното сътрудничество с университетите.

Седмото годишно проучване на административния капацитет в държавното управление обхваща 96 администрации и се подпомага от СА „Д. А. Ценов“, УНСС и Института по публична администрация към МС. Резултатите от изследването показват, че средната оценка на всички елементи на административния капацитет за всички анкетирани администрации през 2023 г. е 2,8476. Това представлява увеличение с 0,47% спрямо 2022 г.  Актуалното проучване на административния капацитет в публичната разкрива още, че областите на административния капацитет, които имат най-висока оценка през 2023 г., са: достъпа до обществена информация, управлението на работните процеси, функционирането на системите за финансово управление и контрол. От друга страна, най-ниски оценки имат: публично-частните партньорства; адекватността на броя на служителите в администрацията и техните функционални отговорности; бюджетния процес; прилагането на системите за самооценка; познаването на изкуствения интелект и спазването на етичния кодекс.