Ректорът на СА “Д. А. Ценов” – Проф. д-р Величко Адамов – подписа протокол за намерения за сътрудничество между франкофонски университети в Европа

Ректорът на Стопанска Академия “Д. А. Ценов” – Проф. д-р Величко Адамов –  подписа протокол за намерения в присъствието на Проф. Йон Кукуй, президент на Университета Валахия в град Търговище – Румъния и Доктор хонорис кауза на Стопанска Академия, с което се поставя началото на едно широкомащабно сътрудничество между франкофонски университети в Европа. С подписания документ Свищовската академия ще стане член на Академична международна франкофонска мрежа. Чрез университетската мрежа се организира обучение по икономика и управление в бакалавърска и магистърска степен, което завършва с издаване на френска диплома. Проектът с наименование Campus européen francophone предвижда  създаване на консорциум, в който ще участват няколко френски университета като партньори, включително Университетите Вал де Марне, Ноувел Сорбон и Пантеон - Асас в Париж. Основна фигура и координатор на академичната мрежа е френският институт CEDIMES.

Предвижда се в началната фаза на проекта наред с френските университети да участват университети от Румъния, България и Хърватия. Най-рано в проекта ще бъде включен Университетът Валахия в град Търговище - Румъния – през 2015 г. През 2016 г. ще бъде включена Стопанска Академия. През третата година ще се включи Хърватия чрез университета в град Риека, а идеята е в последствие към проекта да бъдат включени и университети от други Средиземноморски страни.