Ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” се срещна с президента на Р България

Ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова бе поканена и присъства на официалния прием на президента за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Държавният глава Румен Радев и съпругата му бяха домакини на традиционния прием по случай 24 май в Националния исторически музей, на който присъстваха политици, общественици, учители, учени и дейци на културата.

„Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението”, каза в тържественото си слово президентът Румен Радев. Той изрази признателността си към българските дейци на образованието, културата, науката и духовността.

Под патронажа на президента Румен Радев се проведоха честванията на 85-годишнината на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. По повод бележитата годишнина, държавният глава удостои Свищовското висше училище с плакета „Св. св. Кирил и Методий” и изпрати поздравителен адрес до ректора.

На приема по случай 24 май в Националния исторически музей проф. Божинова изрази благодарността на цялата академична общност в Свищов и връчи на президента Румен Радев юбилейния плакет на СА „Д. А. Ценов” и благодарствено писмо. В писмото на ректора до държавния глава се казва: „С дълбоко уважение се обръщам към Вас, изразявайки искрената си радост и същевременно респект от жеста, който Вие проявихте, присъединявайки се към идеята на Ректорското ръководство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” - Свищов за тържественото честване на 85-годишнината от създаването на висшето ни училище. … Признателни сме за изключителния жест, който ни направихте, приемайки празничните събития, посветени на бележитата годишнина на свищовската Академия, да се проведат под патронажа на Президентството – за нас това означава толкова много и ценим изключително високо. Вашето съпричастие е ярък белег не само за интелектуална и духовна щедрост, то е мяра за благодарната ни памет към делото на онези, първите, прозрели напред в бъдещето, посветили цялата си човешка и творческа енергия, таланта си, имането си, на каузата за въздигането и разцвета на българската просвета и култура. … И нека този наш взаимен стремеж за нейния просперитет ни съпътства през времето, осмисляйки отговорността си, че сме длъжници както на достойните ни предшественици, така и на бъдещото младо поколение, в чиито ръце е бъдещето на България!”.

На официалния прием в Националния исторически музей, ректорът на Свищовската академия проведе разговори с държавни ръководители, народни представители, ректори, културни дейци.