Ректорът на Стопанска академия получи за четвърти път почетни символи за "Доктор хонорис кауза"

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А.Ценов” – проф.д-р Величко Адамов е удостоен за четвърти път с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на чуждестранно висше учебно заведение. През месец август 2011г. Съветът на учените при Финансовия университет към Правителството на Руската федерация в Москва взима решение за удостояването на проф. Адамов с почетното звание, а символите на новия почетен доктор бяха връчени на тържествено събрание-концерт, посветено на 75-годишнината на свищовската академия. Почетните символи връчи зам.-ректорът по наука и иновационно развитие на Финансовия университет, проф. д-р.ик.н. Сергей Николаевич Сильвестров, заслужил икономист на Руската федерация, действителен член на Руската академия на естествените науки.

Проф. Сильвестров прочете и поздравителен адрес, изпратен от името на ректора на Финансовия университет в Москва по повод 75-годишнината на Стопанска академия. Освен поздравления към ръководството, преподавателите, служителите и студентите на свищовската Алма матер, в адреса се посочва, че Стопанска академия е съвременно учебно заведение, в което се реализират напредничави образователни програми и иновационни научни проекти. „Авторитета на Академията се потвърждава от широкото признание на различни образователни и научни общности” – се казва още в поздравителния адрес.

Празникът на Академията честити областният управител на Великотърновска област, доц.д-р Пенчо Пенчев, който отправи поздравления и от името на други областни управители.Доц.Пенчев подари на ректора компас с пожелание да „продължава да води Стопанска академия в правилната посока”.

По време на тържественото събрание поздравления произнесе и проф. Клаус Дитмар Хаазе от Университет Пасау, Федерална република Германия – първият носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Стопанска академия. По думите му, цялостния напредък на свищовското висше училище е повод за гордост на всички, допринесли за него. „Като първи Доктор хонорис кауза аз съм горд да бъда член на вашата академия и съм безкрайно щастлив да видя толкова много свои лични приятели тук” – заяви проф.Хаазе. Той отправи поздравления и от името на ректора на Университет Пасау, проф.Швайцер, къде благодарение на дългогодишното сътрудничество между двете висши учебни заведения се обучават много свищовски студенти.

Поздравления за 75-годишния юбилей и благословия към ръководство, преподаватели, служители и студенти на Стопанска академия, отправи великотърновския митрополит Григорий. За дългогодишната си помощ и подкрепа на свищовското висше училище, Негово Високопреосвещенство бе награден от ректора проф.д-р Величко Адамов с почетния знак за заслуги на Стопанска академия.

Близо два часа ректорът на свищовското висше училище приема поздравления за 75-годишнината на Стопанска академия от гостите на тържественото събрание, сред които бяха ректори и зам.-ректори на висши учебни заведения от цяла България, от чуждестранни висши учебни заведения, представители на държавна и местна власт, ръководители на различни институции и организации. Чрез изпратените множество поздравителни адреси приветствия са отправили още министърът на образованието, младежта и науката проф.Сергей Игнатов, други министерства, национални агенции и комисии, Българска стопанска камара, БАН, фондации, асоциации, кметове и областни управители.

След тържественото събрание, в читалищния салон се състоя концерт-спектакъл, посветен на 75-та годишнина от създаването на Стопанска академия. Участие в концертната програма взеха Първи български хор „Янко Мустаков”, Трио „Тенори”, именитият цигулар проф.Йосиф Радионов, вокалистът на Сигнал – Данчо Караджов,    Фамилия Тоника, струнен квартет „Интро” и Ансамбъл „Чинари”.