Ректорът на Стопанска академия посрещна посланика на Палестина

Ректорът на Стопанска академия, доц. д-р Иван Марчевски прие на официална среща Негово превъзходителство д-р Ахмед ал Мадбух – извънреден и пълномощен посланик на Палестина в Република България и доайен на дипломатическия корпус у нас. Гостът бе посрещнат пред барелефа на Дарителя Димитър Ценов от ректора, зам.-ректора доц. д-р Тодор Кръстевич и проф. дин и дпн Карим Наама – координатор на Евро-арабския център към Стопанска академия. 


Работната среща се състоя по покана на ректора, а самото посещение на посланика, придружаван от първия секретар на посолството Зухер ал Ашуах, бе осъществено със съдействието на Евро-арабския център.
Домакините и дипломатът обсъдиха възможности за сътрудничество между Свищовската академия и университети от Близкия Изток и Северна Африка. Първоначалните стъпки, които бяха набелязани са свързани със сключване на двустранни договори между Стопанска академия и университети от региона, и изграждане на мрежи за съвместни научни изследвания. Коментирана бе и съвместна дейност на следващ етап в сферата на обучението на студенти. Ректорът доц. Марчевски и Негово превъзходителство д-р Мадбух договориха първи стъпки за контакти с палестинския университет Абудис, за които посланикът лично се ангажира да съдейства. 


Неофициално, ръководството отправи покана към д-р Мадбух да бъде сред гостите на предстоящото през есента честване на 80-годишния юбилей на Свищовското висше училище. Дипломатът с удоволствие прие поканата и дори изрази желание да посредничи с посланици на други държави, които също да гостуват на честванията.

В края на работната среща домакините и гостът си размениха подаръци. Негово превъзходителство получи плакет на Стопанска академия и книгите на проф. Радков за Свищовското висше училище- „Началото” и „Дарителят”. Посланикът подари на доц. Марчевски и на проф. Наама плакети, изработени по негова идея, с благодарност за приноса в развитието на отношенията между Р България и Палестина.


Посещението на д-р Ахмед ал Мадбух съвпадна с церемония по дипломиране на магистри, към която гостът прояви интерес и изяви желание да присъства на следващо дипломиране на свищовски студенти. Посланикът посети Академичния музей, където се запозна с историята на Висшето училище и положи подпис в почетната книга. 


След посещението в Стопанска академия, дипломатът проведе среща и с кмета на Общината, Генчо Генчев.