Ректорът на Свищовската академия бе официален гост на откриването на Национални летни студентски игри ’2023

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, проф. д-р Марияна Божинова бе сред официалните гости на откриването на 21-то издание на Националните летни студентски игри „Летен университет”. Тазгодишното издание на най-мащабното спортно студентско събитие в България, което се проведе в град Китен в периода 27 август – 03 септември 2023 г., отбеляза рекорден брой участници. Общо 600 студенти от 40 български университета в страната мериха сили в спортната надпревара, включваща 12 вида спорт – футбол, плажен волейбол за мъже и жени, стрийт баскетбол за мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос, шах и белот.

Националните летни студентски игри „Летен университет” се организират от Националното представителство на студентските съвети в Р България (НПСС), с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта. Сред официалните гости на церемониите по откриване и закриване на събитието бяха министри, народни представители, ректори, представители на партниращи организации, на бизнеса, бивши лидери на организацията, кметове.

В приветствието си към организаторите и участниците, проф. Божинова благодари на ръководството на НПСС за перфектната организация на мащабното спортно събитие и за това, че подчертават ролята на Свищовското висше училище, където преди 23 години е създадено Националното представителство на студентските съвети в Р България. Ректорът благодари на председателя на НПСС – Даниел Парушев за почетния плакет, който той й връчи, за подкрепа към организацията на Националните летни студентски игри. Проф. Божинова се срещна и с областния управител па Бургас Пламен Янев – възпитаник на Свищовската академия, който също бе сред официалните гости на церемонията.

При откриването, традиционно бе запален огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите. В грандиозното спортно събитие СА „Д. А. Ценов” бе представена от второкурсниците Александър Апостолов – спец. „Стопанско управление” и Йоан Иванов – спец. „Стопански и финансов контрол”, избрали спорта плажен волейбол, които се завърнаха с грамоти за участие. Грамота и плакет организаторите връчиха и на Свищовското висше училище.

Летният университет е социален проект, който цели да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития. Обученията в програмата тази година включваха банкови експерти, които споделиха опит с личното финансиране и реализация на младите хора, обучение за първа медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, както и други уъркшопи, част от проекта „Летен университет”.