Ректорът на Свищовската академия посети украинските бежанци и прие дарение за тях от БЧК

Ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова се срещна с настанените в студентските общежития майки и деца от Украйна. В трети блок на студентския град проф. Божинова посрещна и доброволците от Български червен кръст – Велико Търново, които доставиха материална помощ за хората от Украйна.          За настанените в общежитието 10 жени и 12 деца, доброволци на БЧК доставиха бяла техника, одеяла и постелки за легла, храна, плодове, детски пюрета, средства за лична хигиена, детски играчки и др. Освен неща от първа необходимост, украинските деца получиха и рисунки с послания, направени от четвъртокласници в ОУ „Д-р Петър Берон” гр. Дебелец, с които да украсят стаите си.

В рамките на първите три дни от посрещането на бежанците в общежитието на студентския град на Свищовското висше училище дойдоха и много заинтересовани граждани, които дариха неща от първа необходимост за майките и децата от Украйна. За тях със съдействието на академичното ръководство е осигурен и интернет – дрез дарение от доставчик на услугата, за да могат от 14 март децата да започнат своето онлайн обучение към украинските си училища.

По-късно през деня проф. Марияна Божинова даде интервю за предаването „България в 60 минути” на БНТ1. В него ректорът на Свищовската академия изказа благодарност към всички хора, фирми и организации, помогнали на украинските бежанци, както и на хората дарили средства по целевата дарителска кампания, инициирана от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и Фондация „Димитър А. Ценов”. Проф. Божинова сподели и притесненията на академичното ръководство относно финансовото осигуряване на всички разходи, които Висшето училище прави за настанените в общежитието украински бежанци.

Желаещите да дарят средства по кампанията за подпомагане на бежанците от Украйна могат да направят това по следната банкова сметка:

Фондация „Димитър А. Ценов”
IBAN: BG21 CECB 9790 10I9 4549 00
BIC – CECBBGSF
Централна кооперативна банка АД
Основание: За бежанците от Украйна

Събраните средства по целевата дарителска кампания ще бъдат използвани само и единствено за подпомагане на бежанците от Украйна.