Резултати от Национален конкурс за ученическо есе организиран от Катедра „Застраховане и социално дело“ при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов

Катедра „Застраховане и социално дело“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, проведе конкурс за ученическо есе, част от Кандидатстудентска кампания 2024 г. на висшето училище по темите„Приложения на дигитализацията в застраховането” и „Приложения на дигитализацията в социалнозащитните дейности”.
В конкурса участваха ученици от XI и XII клас от осем български училища: Професионална гимназия по икономика – гр. Перник; ПГТ „Пенчо Семов“, гр. Габрово; Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“, гр. Силистра; Неврокопска професионална гимназия „Д.Талев“ – гр. Гоце Делчев; СУ „Козма Тричков“, гр. Враца; Национална Априловска гимназия – гр. Габрово; Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ – гр. Свиленград; ПГИИ,, Джон Атанасов“ – гр. Търговище. В ученическото състезание се включи и участник от училище Paphos Technical and Vocational School of Education and Training в Кипър.

Участниците в конкурса за есе представиха своите виждания и предложения по актуалните и значими теми за дигитализацията в застраховането и социалнозащитните дейности. В разработките бяха засегнати проблемите относно дигитализация при оценката на риска и щетите, пласирането на застрахователни продукти, предизвикатeлствата и перспективите пред социалната защита в България, в условията на дигиталното общество, дигитализация на дейностите по социалното осигуряване, социалното подпомагане и здравеопазването, както и възможностите за дигитален достъп до социални плащания.
Членовете на преподавателския екип на катедра „Застраховане и социално дело“ взеха участие в дебатите по темите на конкурса и оценяването на постъпилите есета. Отличени с грамоти по темата „Приложения на дигитализацията в застраховането” са:
Първо място. Пламена Пламенова Георгиева – Национална Априловска гимназия, Габрово – XI клас.
Второ място. Ния Иванова Найденова – СУ „Козма Тричков“, Враца – XI клас.
Трето място. Зехра Шенол Ахмед – ПГСУАУ "Атанас Буров“, Силистра – XII клас.
По темата „Приложения на дигитализацията в социалнозащитните дейности” с грамоти са отличени разработките на:
Първо място. Божидар Пламенов Дачев, Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ – гр. Свиленград – XI клас.
Второ място. Даниел Христов Георгиев, Професионална гимназия по икономика гр. Перник – XI клас.
Трето място. Петър Христов Писаров, Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ – гр. Свиленград – XI клас.
Авторите на есетата в конкурса, както и техните ментори, получиха поименен сертификат за участието си в ученическото състезание. С тези сертификати учениците имат право да участват в класирането за прием в редовно обучение по държавна поръчка по избрана от тях специалност в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов.
Академичният състав на катедра „Застраховане и социално дело“ благодари на всички участници и техните ментори!